Ölmiddag

Hejsan,

Jag ska ha en ölmiddag hemma och vill gärna ha hjälp att plannera ölen.

Föröl
Välkyld Kriek samt något med mycket beska tror jag att det ska finnas att välja mellan. Men vad med beska? Skipper Clemens American Pale Ale. Har jag i källaren.

Första rätten blir morotssoppa som kryddas med vitlök, vanlig gul lök samt lite kräm fräsch till. Vad kan passa då? Jag vill gärna ha förslag på en lämplig öl. Ej belgisk eftersom det blir flera sådan under kvällen. Jag har ingen klar bild själv alls.

Nästa rätt är musslor. Dels klassiska moule marinière (Musslor i vitt vin). Men vi tänkte även göra en variant med altbier istället. Men vad dricker man till? Stout till ostron har jag läst om och det kan kanske passa här också. Jag funderar på att testa Oppigårds Starkporter samt N'ice Chouffe. Vad föreslår ni andra. Gärna två olika öl.

Som huvudrätt blir det Burgundisk gryta. Burgundisk gryta ska lagas med rött vin, punkt slut men jag tänker testa två varianter. En med vin och en med någon belgisk öl. Nötigheten och sötman tror jag ska passa in. Eller kanske North Coast Stock Ale. Vad tror ni? Att dricka till vill jag ha tre alternativ. Postiljon, Maredsous 8 samt någon amerikansk humledominerad öl. Sierra Nevada Pale Ale t.ex. eller Hibernation om jag får tag på denna.

Innan efterrätten ska det bli ostbricka. Smakrika, grönmögelostar, lagrad brie o.s.v. Ost har vi diskuterat flera gånger tidigare på listan så där känner jag mig klar. Chimay Blå, Rochefort 8 samt Slottskällan Kloster.

Efterrätt jag har hittat är fläderblomssorbet som man skopar upp i glas och serverar med kriek i glaset som kulan flyter omkring i. Frågan är kriek ända alternativet att dricka till? Jag tror detta men är klart öppen för förslag.

Där efter blir det kaffe och tryfflar. Samt ett litet glas barley wine av olika sorter som jag vill testa. Om folk orkar vill säga. Eller en avec...

/Uffe

Först och främst vill jag rekommendera att ni delar ölen så att det bara blir en 1-1,5 dl öl per person och rätt, blir lätt att alla inte hinner dricka upp annars. Glöm heller inte vatten för att skölja munnen mellan ölen!

Föröl:
Jag kan nog hålla med om att man väljer en spontanjäst öl för att reta smaklökarna men jag hade nog inte valt en kriek då sötman lätt kan ta över nästkommande öl och förstöra upplevelsen. Kanske en Geuze hade passat bättre?

Morotsoppa:
Här hade jag kunnat rekommendera antingen någon form av hefeweizen, witbier alternativt någon form av pilsner med en alkoholhalt som understiger 6% (gärna ännu lägre).

Musslor:
Hade nog inte alls serverat en N'ice Chouffe här med tanke på att du ska servera fler maträtter och öl. Alldeles för mycket alkohol och sötma för nästkommande öl och maträtter. Det är en ganska stor skillnad på musslor och ostron och tycker nog inte att en stout skulle passa allt för bra här. Här skulle sötman och kryddigheten från en ljus till bärnstensfärgad belgare passa utmärkt tillsammans med sältan från musslorna. Intressant att du vill testa med en altbier i musslorna! Men jag tycker personligen att du kan testa att ha i vin när du ångar musslorna och sen tillsätta ölen efteråt när musslorna strax är klara att servera. St Feuillien Blonde skulle nog kunna passa rätt bra här, även om den ligger på gränsen till att vara för alkoholstark för fortsättningen av middagen.

Gryta:
Stämmer bra att man vill ha rätt mycket sötma till denna rätt. Här skulle jag nog valt allt mellan en söt amerikansk Brown ale/Strong ale/IPA till en belgisk mörkare variant, dessa bör dessutom ligga på ungefär samma alkoholhalt som belgaren till musslorna för att den inte ska kännas för vek. Lättare sagt än gjort vad gäller de amerikanska sorterna som finns på systemet, men en Sierra Nevada Torpedo Extra IPA skulle kunna funka rätt bra, North Stock är inte att rekommendera i detta läge då en Barley Wine blir alldeles för tung för att följas av något annat.

Ost:
Bra val av öl där.

Efterrätt:
Sorbet/glass med kriek öl är svårslaget, men jag tycker inte att ni behöver någon öl till det, räcker bra med det i efterrätten.

Tryfflar:
Barley Wine funkar självklart, men en bra imperial stout fungerar även det utmärkt! Kaffet gör att IS:n blir riktigt len.

Som sagt inte för mycket öl till varje rätt, och ligg gärna strax under 1 dl med det sista du serverar.
Med så många rätter bör du också se till att gästerna inte får för mycket mat serverat om ni ska ta er igenom all mat och öl!

Vi börjar tidigt. 17.00 och vi delar flaskorna på, som det ser ut idag, 10 personer. Så en 70 cl kriek hamnar det på 7 cl per skalle. Även maten är snålt tilltaget för att man inte ska storkna.

Tack för åsikterna för övrigt. Även jag är inne på att Geuze kanske passar bättre till föröl men jag har flera kriek i källaren. Inte behöver en kriek vara särskilt söt. Det blir inte Timmermans Kriek i glasen. Fast har jag kriek senare på kvällen vill jag inte ha det i början.

Sedan när det gäller musslorna. Vad är vinsten med att ha i ölen efteråt? Låter lite som tårta på kaka att laga med vin först och sedan ha i öl. St Feuillien Blonde kan vara ett alternativ, jag har inte tänkt på att N'ice chouffens sötma kanske blir för mycket. Fast å andra sidan har jag en Houblon i källaren. Den kanske passar bättre än N'ice Chouffen.

North Coast Stock Ale hade jag tänkt att ha i grytan, inte dricka till. Kanske flyttar jag ner N'ice Chouffen hit där sötman kan passa bättre. Sedan en ljus, friskare öl som brytning. Någon flaska Hell.

Osten var vi överrens om och sedan kan jag bara tacka för väckarklockan. Det är klart, man behöver ju faktiskt inte öl till alla rätterna. Jag har ju kriek i glasen ihop med sorben.

I slutet tar jag fram lite av vad jag har hemma. Det blir ofta lite olika starka mörka sorter stående eftersom jag vet att dessa klarar sig skapligt i källaren. Lika bra att få lite utrensat. Smile

Tack för dina synpunkter JoeG