Småbryggerier, danskar och stora jättetunnan Urquell

SBWF loggaPå den första Ölfestivalen, 1992, fanns det 143 ölsorter att provsmaka. I år, när SB&WF går av stapeln för 19:e gången, finns det ungefär 2.000 olika ölsorter att välja på! Ganska svårt att hinna prova alla dem, även om man tar sig ut till Nacka alla de sex dagarna som festivalen pågår...

Årets största förändring på ölsidan måste vara att 13 av våra svenska småbryggerier är samlade i ett och samma rum, nämligen rummet längst bort - det s.k. snickeriet. Det är verkligen härligt med så många bra svenskbryggda öl inom bara en armlängds avstånd från varandra! Här är det lätt att fastna länge för att t.ex. smaka på Närkes SkvattGalen, en porsöl som fick mig att tänka på en kardemummabulle, eller samma bryggeris udda öl Bäver - serverad i en liten behändig pissoar. – vars bas är Örebro Bitter. Men den smakar helt annorlunda, en rökig öl med en torr besk smak och lite sötma. Jag vet inte om det bara var inbillning, eller om doften och smaken verkligen påminde om den i en pissoar?

Vidare kan man hos Dugges njuta av en extra god Rudolf och den nya HBG Single Hop, en pale ale med frisk citrussmak och -doft. Den passar säkert bra som matöl. Gärna asiatisk mat tipsades det om. Oppigårds har börjat med en ny design på sina nya öl, gammaldags svartvita foton. En av nylanseringarna är dubbel-IPAn Bangalore Twice med pale ale-malt och karamellmalt. Den har choklad i doft och smak med ett stänk Cascade och smakar sött och beskt. Monks Café & Brewery erbjuder bl.a. ingefärsölen Alewives Choice (bryggd av Sara Hjalmarsson), en öl som lyckligtvis inte var sötsliskig som jag befarade utan har bra riv i sig. Bullet Proof, en Pacific IPA också från Monks’ bryggeri, har tydligen bryggts mer med tanke på killar. Det gläder mig därför att jag tycker att den har en mycket ”snällare” både doft och smak. Den är frisk och fruktig med en del beska. Goda öl bägge två.

Sigtuna Brygghus lanserar dels sin extremstarka, 18,5%, imperial stout Ace of Spades. Etiketten föreställer uppenbarligen bryggaren själv, Mattias Hammenlind. En alkoholsvagare nyhet är den tyskspråkiga Verstehe nicht alt på bara 4,9%. Den har bryggts som hyllning ”till det enda fotbollslaget i Tyskland. FC St. Pauli”. Den smakade som en typisk altbier. Välgjord.

Urquells Tunna på SBWF 2010När man lyckas slita sig från småbryggerierna och går in i stora hallen lägger man särskilt märke till det stora ekfatet (som rymmer 2.700 l.!) i SABMillers monter. Ekfatet är fyllt av det opastöriserade, ofiltrerade färskölet Pilsner Urquell, hitfraktat med stor försiktighet. Fatet måste hela tiden och hela resan hålla samma temperatur på 5 grader. Det är första gången som Pilsner Urquell serveras i den här formen utanför Tjeckien. Den förvaras i en stor fyrkantig glaskub upplyst av grönskimrande lampor. Under stor högtidlighet hälldes de första glasen upp prick kl. 14.00 på festivalens premiärdag och de närvarande fick alla en liten provslurk i sina glas. Bryggaren Václav Berka var personligen närvarande och pratade sig varm för sin klenod.Vaclav Berka, bryggmästare Urquell

Jag kan ha fel. Men jag tycker att det verkar finnas lite fler tjeckiska öl i år än tidigare år. Tjeckerna är utspridda lite här och där, men eftersom jag inte kan så mycket om tjeckiskt öl vet jag inte hur pass intressanta de är. Ett land som definitivt är representerat av fler bryggerier och ölsorter är dock Danmark. Förutom Braunstein, som vi känner igen sedan tidigare, presenteras i år i Elixit Wines monter öl från 7 danska bryggerier: Bryggeriet Djævlebryg, Hornbeer, Indslev Bryggeri, Midtfyn, Amager, Raasted Bryghus och Black Rooster Brewery. Midtfyn har bryggt ett öl med tång och snus i, Rough Snuff 9,5%, som smakar häpnadsväckande friskt och fräscht och lite lakrits.

Detta var bara ett litet smakprov på det stora ölbordet som serveras i Nacka den här och nästa vecka. Oliver Twist har som vanligt en massa goda och intressanta amerikanare och hos Brill och Wicked Wine finns också många pärlor att hitta. I Galatea-montern kan man prova sig igenom fyra av Jessica Heidrichs S:t Eriks-öl (S:t Eriks pilsner, S:t Eriks IPA, S:t Eriks Pompona Porter, S:t Eriks Dubh).

Cecilia Hansson