BRYGGERIER

Det är inte så att några läsare/styrelsemedlemmar har några synpunkter på den senaste tidens bloggar om hur SB sköter bl.a upphandling av öl?
Hur "ickebryggerier" plötsligt kan lansera "egna" öl, huruvida öl bryggda i utlandet ska få kallas svenska m.m
DETTA är väl något som en sk konsumentförening bör reagera på...tycker jag!
Eller är det mest intressant om nån vill dela en låda XXXX ?

Hej Christer,

Som underlag för att gå vidare med de frågeställningar du tar upp föreslår jag en förstudie enligt följande:

1. Ta reda på all tillgänglig information från Systembolaget i dessa frågor.

2. Ta reda på vilken saklig och konkret information som förts fram vad gäller att vissa leverantörer har förtur eller fördelar in på Systembolaget. Om detta stämmer är det av oerhört stor vikt att det kommer fram i konkret form.

3. Se hur frågor om bryggare utan bryggeri och ursprung hanterats av exempelvis Svenska Ölfrämjandets motsvarighet i Danmark - Danske Ølentusiaster. Danske Ølentusiaster utser ju varje år årets danska bryggeri efter omröstning. År 2006, 2008 och 2009 gick utmärkelsen till Mikkeller, som inte har något eget bryggeri och dessutom brygger det mesta av sin öl i andra länder än Danmark. Hur resonerade danskarna, dels Danske Ølentusiaster och dels alla de som röstade?

4. Se hur liknande frågor hanteras av de stora Internetsidorna om öl - RateBeer och BeerAdvocate.

5. Betänk vilken agenda olika branschintressenter samt konsumenterna har i de här frågorna.

Eftersom jag jobbar som importör med både svenska och utländska producenter, både traditionella bryggerier och bryggare utan bryggeri, är jag givetvis själv en branschintressent i det här fallet.

Vänliga hälsningar,

Marc Schuterman
Brill & Co

Styrelsen fick i somras frågan om SÖ som ölkonsumentorganisation är beredd att driva frågan om adekvata produkt- och producentnamn – ärlig konsumentinformation – som ett projekt. Dels gälde det produkter med namn på nedlagda bryggerier samt bryggerier som tillfälligt(?) låter brygga sitt öl på annan plats (annat bryggeri eller rentav annat land) än det egna bryggeriet (för att få ut efterfrågad öl innan man bygger ut sin verksamhet).
Vi kom i augusti fram till att inte driva den frågan nu. Detta efter att ha pratat med ett antal personer från mindre bryggerier. Vi uppfattade det som att "man tycker lite olika" bland småbryggerierna. Kritisk granskning kan slå tillbaka och skada den som försöker få fram en bra produkt som konsumenterna tycker om, och vi är en konsumentförening. SÖ välkomnar givetvis alla att debattera i Maltesen om de här frågorna.

Efter den livliga debatten om hur främst 2 "ickebryggerier" i stor utsträckning lanserats på Systembolaget ska SÖ diskutera frågan på ett styrelsemöte den 11 december. En ny systembolagsgrupp/opinionsgrupp är i bildande och hur den hanterar frågan framöver beror väl på konsumentopinionen.
Som konsumentförening är vi just nu när detta skrivs inte helt klara över om Systembolagets lanseringssystem gynnar eller missgynnar konsumenten. Frågan är inte helt lätt.

Diskutera vidare Smile

Ok Rick,
Det låter ju bra att ni tar upp det i styrelsen. Men det är ju medlemmarna som är föreningen, inte bara styrelsen.
Det som gör mig litet sorgsen är att de allra flesta tycks strunta i var och av vem ölen produceras. Jag tolkar det som så att huvudsaken man kan pricka av ett öl och ev göra anteckningar om det. Annars vore väl det här forumet centrum för denna diskussion och inte bloggarna.
Jämför gärna med CAMRA och deras engagemang när det gäller frågor som denna.
Mvh
Christer

Christer