Öl i Skottland

Jag har besökt Edinburgh och försökte hinna med att provsmaka så många olika "inhemska" skotska öl jag kunde. De flesta var dock ganska platta, vattniga och tråkiga - med några undantag.

BrewDog är naturligtvis ett rejält undantag. De har en egen pub i centrala Edinburgh. Inte mycket till "mysfaktor" men med många goda öl. Ett besök rekommenderas!

Harviestoun kände jag till sedan tidigare, deras "American I.P.A." på fat är inte så dum. Från Fyne Ales smakade jag "Hurricane Jack" och "Jarl" på fat, som båda var riktigt bra. Från ett bryggeri som heter Tempest hittade jag också ett par godingar, en porter och en pale ale.

Vi var också på den fantastiska ön Islay, i första hand naturligtvis för att besöka whiskydestillerier :-). Men vi hann även besöka ett litet mikrobryggeri där, Islay Ales. De hade flera bra öl.

- - - - -

Jag måste också berätta ett par historier som är mindre upplyftande vad gäller ölkunskapen på flera pubar i Edinburgh. Jag gillar öl med mycket humle, och frågade därför ibland efter pubens mest humlerika öl, "the most hoppy beer".

På ett ställe fick jag den förvånade motfrågan "Poppy??" Jag svarade; "No, a beer with much hops". Barkillen läser då innehållsförteckningen för en öl och svarar; "Well, this beer contains hops".

En annan gång när jag frågade efter "a beer with much hops", fick jag av bartjejen motfrågan "Hops, what's that?". Mitt något irriterade svar var; "It's one of the four main ingredients when making beer!". Hon fattade fortfarande ingenting...

Suck... alla som jobbar i pub har inte fått jobbet på grund av sin ölkunskap.

.
/kimmen