Stockholm Beer & Whisky Festival 20-årsjubilerar

SBWF logga Stockholm Beer & Whisky Festival är festivalen som aldrig tycks kunna sluta växa. Varje år berättar Marianne Wallberg om hur många fler utställare, öl- och whiskysorter och på senare år även alltfler typer av andra drycker som har tillkommit sedan föregående år. Festivalen har gått från en blygsam start 1992 med 143 olika ölsorter till årets över 2 000 ölsorter. Det är rekord, på rekord, på rekord!

Liksom förra året finns det numera två hallar att utforska. I Hall 1 hittar man maltdryckerna öl och whisky och i Hall 2 håller Taste Experience till med starksprit (tequila, calvados, cognac m.m.) och vin och champagne. För ölfrämjare är hall 1 intressantast, även om det finns lite öl även i Hall 2 främst i form av öl-lounger (Heineken, Mariestad, Krušovice). Däremot har förra årets lyckade idé med att ha nästan alla mikrobryggerier i samma rum tyvärr inte upprepats i år. Istället har man återgått till stora och små bryggerier, importörer, pubar och whisky utspridda i alla rummen. Det är synd.

Men glädjande är att antalet småbryggerier/-bryggare i Sverige blir allt större för var år. Det avspeglas på SB&WF med nykomlingar som Södra Maltfabriken, Stockeboda Gård, Eskilstuna Ölkultur, Strömsholms Brygghus och Ängö Kvartersbryggeri. En del av dessa har varit med tidigare, men känns ändå fortfarande färska i sammanhanget. Dugges har i år ingen egen monter, men hos Brill kan man ändå prova deras öl. Ett annat viktigt svenskt bryggeri som verkligen lyser med sin frånvaro är Närkes Kulturbryggeri. Var är ni??

Bishops Arms finns inte heller med i år. Hos dem brukade man ju bland annat hitta öl från Närke. De enda pubar som har egna montrar är Oliver Twist, Monks Café och Loopen Marin.

Ölimportörerna är förstås representerade med många godsaker. Utöver de gamla vanliga kan vi även hitta den lilla nykomlingen Brekeriet. Bakom denna står de tre bröderna Ek (därav namnet: Br.-Ek-eriet) från Malmö. De startade för 1½ år sedan och första ölet blev tyska Früh Kölsch. Därefter har de främst koncentrerat sig på import av Bière de Garde- och Saisonöl från Frankrike (franska Flandern). Himmelskt goda öl för en entusiast av öl med belgiskt stuk!

Tunnan byggsTvå storslagna öl – var och en på sitt sätt – som presenteras på festivalen är dels öl från den stora Urquell-tunnan, som även i år är på plats i sin grönskimrande fyrkantiga glasbur, och dels smygpremiären av Carnegie Porters jubileumsbrygd (på Systembolaget från den 1 november), vars tillkomsthistoria det stod att läsa om i förra numret av Maltesen. Carnegie Porter fyller 175 år och är Sveriges äldsta aktiva varumärke. Bryggd på Bourbon-fat är den en mycket drickvärd Carnegie redan nu och med lagring lär den kunna bli ännu bättre.

Oppigårds Bryggeri har förutom gamla och nya favoriter tagit med sig sitt bryggverk i pocketformat och brygger ett öl i montern. På fredag kväll i nästa vecka blir det provsmakning. Slutligen kan vi i år åter glädja oss åt en hel räcka danska bryggerier med många smakrika öl att prova sig igenom. En utstickare bland dem vill jag särskilt nämna, nämligen portern Son of Nekron, 6,5 % från Djævlebryg, lagrad i 4 år. Den har en mycket vinös portvinsdoft och smaken är mild, len och fyllig med en liten men fin efterbeska. Sedan kan/bör man som jämförelse även prova årets Son of Nekron. Den färska är också god, men med en helt annan doft och smak: frisk och fruktig doft, lite frän sötma och mera kolsyra och beska.

Läs mer om SB&WF i kommande nummer av Maltesen!

Cecilia Hansson