Systemets höstmeny

På Systembolaget hittade jag idag en folder med en MENY: Husmanskost med höstiga smaker.
Det lät intressant, så jag tog en. Den finns på webben också.
Där fanns förstås även dryckesrekommendationer, och till förrätt och varmrätt fanns ett ölalternativ.
Nu får ju Systembolaget inte speciellt rekommendera svenskt öl (de fick bakläxa nyligen för ett sådant försök), men det får jag.
Jag rensade bolagets lista enligt smakklockerekommendationerna och mina egna preferenser, och kom fram till följande korta lista att fundera vidare över:

Förrätt: Enbärsrökt kronhjortsfilé med pepparrotsmajonnäs & löjrom
Mina ölidéer: Jämtlands Bärnsten, Nils Oscar God Lager, S:t Eriks Pilsner

Varmrätt: Rödvinsbrässerad oxhögrev med sotade grönsaker & crème fraiche
Mina ölidéer (brässera i samma öl i stället för rödvin): Dugges Höstbrygd, Jämtlands Pilgrim, Jämtlands Postiljon, Mohawk Extra IPA, Nils Oscar Hop Yard IPA, Nils Oscar India Ale, Slottskällans Red Ale

Dessert: Äpple- & vaniljbavaroise, havtornsgelé & kardemummasmulor.
Här föreslår bolaget bara söta viner, men jag tror att Slottskällans Imperial Stout skulle passa bra.

Det skulle vara roligt att få ta del av andra ölfrämjares åsikter i frågan innan jag ställer mig vid spisen.

Inga dåliga ölförslag som du har till höstmenyn. Men varför inte en porter till desserten?
Till exempel Slottskällarns Svart som relanseades i Oktober eller Fuller´s London Porter?

Sven-David
Lund

Tack för dina kommentarer!
Fuller's föll på att den inte är svensk, annars är den säkert bra.
Jag valde källans Imperial Stout för att jag tror att ett lite kraftigare öl passar bättre till denna efterrätt. Men Svart är nog också bra om man vill sänka procenten lite. Goda är båda.
Gunnar

Recepten ovan låter välsmakande men jag har för mig att beskan i t.ex. en IPA kan öka och bli ganska så gummiaktig vid kokning/brässering men det kanske är främst vid långvarig/kraftig kokning. Återkom med dina upplevelser av hur det blev!