Ölprovning av svenska öl

Hej!
Har fått i uppdrag av jobbet att hålla i en liten ölprovning och de önskar inriktning "Svenska öl" o då blev jag lite fundersam på hur jag ska lägga upp det. Jag tänker mig kanske 5-6 olika sorters öl. Finns det ngn här som skulle vilja dela med sig av tips på ölprovning med svenskt tema. Själv dricker jag gärna av Oppigårds sortiment men det måste ju finnas annat bra på systemet. Tar tacksam emot tips. /Ulrika

Kul!

Mitt förslag är att du har en bred provning, både stilmässigt och bryggerimässigt, men med fokus på hantverksbrygda och allmänt uppskattade öl.
Kolla gärna in medaljörer från SWBF eller högt rankade på Ratebeer. Förslag kan vara Oppigårds Amarillo, Bedarö Bitter från nynäshamn, Slottskällans Imperial Stout, Jämtlands Hell, Nils Oscar Rökporter, Dugges Gustavs Finger, Mohawk Extra IPA, Carnegie Porter bara för att nämna några av vitt varierade sorter, men rätt allmänt tillgängliga. Jag har satt fokus på överjäst öl här, men variationen är ju främst i den kategorin. Det finns en hel del bra underjästa prylar också, men det är inte lika kul att visa, då folk är vana vid dem. Jag har inte tagit med belgiska typer eller veteöl, för de är inte alltid lätt tillgängliga på systemet, om man nu ska ha svenskproducerat.

Jag har själv haft en hel del sådana här breddprovningar och det uppskattas, även om inte allt faller alla i smaken. Det är upptäckandet som är kul, dessutom är det lättare att fylla ut tid om man inför varje brygd kan berätta om dels öltypen, och kanske även bryggeriet ifråga.

Lycka till!

Vi gjorde för några år sedan en liten lista på hur man skulle kunna tänka sig sätta samman en abc provning. Nu är listan varken för svenska öl eller nyligen uppdaterad men den ger dig lite tips om vad du kan försöka hitta.

http://www.svenskaolframjandet.se/abc

Har vi tur kanske någon uppdaterar den med svenska öl...

Edit: Vi gör så här: Jag kan uppdatera listan om ni kommer med förslag. Jag tror inte att Lorenzo misstycker... Smile

--
Thomas Nilsson

Några svenska förslag som alla systembolagsbutiker ska kunna skaffa fram på några dagar om de inte finns på hyllan. Jag har försökt undvika "extrema" öl med hög beska och/eller hög alkoholprocent.

Ljus lager:
- Jämtlands Bärnsten
- Nils Oscar God Lager
- Slottskällans Slottslager
- Landsort Lager
Mörk lager:
- Sigtuna Dunkel Lager
- Nils Oscar Kalasöl
Ale:
- Oppigårds Amarillo
- Bedarö Bitter
Porter och stout:
- Oppigårds Starkporter
- Dugges Kals Stout
Veteöl:
- Wisby Weisse
Specialöl (rököl):
-S:t Eriks Rauköl