nytt bryggeri

( )

Nu år det Pang-pang i Hökarängen!
Inte så att det är pangpang á lá Södertälje eller Malmö. Utan nu är det ett nytt bryggeri i min hemort Hökarängen. Det är Fredrik Tunedal somstartat ett nytt bryggeri. Det är näst minsta bryggeriet i Sverige och yngsta. Första ölet heter Puttin in hours en amerikansk pale ale med humlen Savignon Nelsson från New Zeeland. Mycket och smakrik. Har planer att brygga en porter som nästa öl. Fredrik är så gott som ensam i bryggeriet, har hjälp 2 dagar i veckan av en kille som heter Jasmin. Det är ett hundra-
procentigt hantverk från början till slut. Flaskorna får han bära in en efter en och stapla upp på nytt. Måste även decinfiera dom en gång till. Bryggningen sker i en gammal steamkokare på 200 l. Sen har han 2 lagringskärl på 400 l. Fyller små fat med öl därefter handfyller han flaskorna. Klistrar etiketter för hand på flaskorna. Slutligen levererar ölen själv till mindre restuaranger runt omkring närområdet, ej till de större pubarna. Jag frågade om inte Fredrik tycte det var jobbigt att jobba ensam, han svarade at han tog nån öl och förvandlade Pang-Pangbryggeriet till pingpong bryggeri, och spelade pingis med sig själv på ett hopfällbart pingisbord. Jag undrade också varför det heter Pang.Pang bryggeriet och han svarar " jag ville starta ett bryggeri pangpang nu kör jag i gång". Bryggeribesöket gjorde mig imponerad av Fredriks GÄPÅ-anda, hans goda öl och den finstämda smak och luktsinne han har. Det finns även planer på att hitta en större lokal så småningom. Hans öl kommer även snart att finnas på lokala systembolag i beställningssortiment.
Det var ett mycket trevligt besök på Hökarängens eget bryggeri, tack Fredrik.
Bryggeriet har nu funnits några månader och det var ett tag sen mitt besök. Per Eklöf.