SÖ januariträff i Stockholm

forum
Tid: 
lör, 2012-01-14 15:00 till 17:00
Plats: 
Bar Central, Skånegatan 83

Månadsträffarna fortsätter även detta år 2012.
Alltid andra lördagen i månaden - skriv in i din kalender!

Lördagen den 14 januari träffas vi på detta nya öl- och matställe vid Nytorget på Södermalm.
Det blir landskamp Tjeckien-Tyskland i form av blind provning av två tjeckiska och två tyska ljusa lageröl.
Spännande, inte sant?

Utöver de ljusa sorterna finns följande att träna på före och efter själva provningen:
Tjeckien: mörk Budvar, halvmörk Master (fat), ljus Master, mörk Master porter (flaska)
Tyskland: Weihenstephaner Hefe (fat), Weihenstephaner Kristall, Hofbräu Schwarze Weisse, Schlenkerla Märzen (flaska)

Och efter finns centraleuropeisk mat att tillgå. Den som vill vara kvar efter klockan 17 bör lämpligen ringa Bar Central och göra en egen bordsbokning.

Välkomna!
Gunnar H

Kommentarer

Deltagare månadsmötet Stockholm 120114En isig vind drog på lördagen över Södermalm just vid tidpunkten för årets första medlemsträff. Det var kanske därför vi inte blev så många ölvänner, åtta stycken, några dessutom lite försenade på grund av en hund som förirrat sig in i tunnelbanetunnlarna.
Trevligt hade vi dock.

Träffpunkt denna månad var ganska nyöppnade Central Bar på Skånegatan invid Nytorget. Där inne var det varmt och skönt och när vi tinat upp ägnade vi oss åt öl, mat och trevligt sällskap. En öllandskamp mellan Tjeckien och Tyskland var utlovad. Den bestod av två öl från vardera land som skulle listplaceras från godast till minst godast. Alla fick varsin röstsedel där man fick skriva upp ölen i bäst-ordning. Provningen var helt blind – även för mötesvärdarna Gunnar H och Göran T. Det enda vi visste var vilka fyra öl som ingick i landskampen (ungefär som att man får veta vad spelarna heter i ett idrottslag) men inte vilket som var i vilket glas. Färgerna på ölen skiftade från blekgult till gyllengult.

Efter diverse smuttanden och hummanden och grunnanden gjorde vi våra val. Gunnar H samlade ihop rösterna och började sammanräkningen. En andlös spänning bredde ut sig runt bordet. Vilket land skulle vinna? Eller skulle det kanske bli oavgjort? Till slut fick vi svaret som följer:

Provade öl 120114Bäst: Gambrinus, 5 %, Plzeňský Prazdroj (SABMiller) från Tjeckien
Nästbäst: Pilsner Urquell, 4,4 %, Plzeňský Prazdroj (SABMiller) från Tjeckien
Nästnästbäst 1: Bitburger, 4,8 %, Bitburger Brauerei Th. Simon från Tyskland
Nästnästbäst 2: Hofbräu München Original, 5,1 %, Staatliches Hofbräuhaus München från Tyskland

Tjeckien vann stort! De bägge tyska ölen hamnade på en delad tredjeplats och fick bara en röst var. En del gruffade om att domaren gjort fel, men andra tyckte att allt hade gått juste till.

LampankaResten av tiden ägnades åt beundran av gräsandlamporna på väggarna, inmundigande av diverse centraleuropeiska maträtter, halv- och helmörka öl och småprat om allt möjligt, öl till exempel...

Cecilia Hansson