EBCU's uttalande om ölrankingsidor

Jag såg precis EBCU's avståndstagande från ölrankingssidor. Är det ett uttalande som Svenska Ölfrämjandet står bakom?

http://www.ebcu.org/Beerratingwebsites.pdf

Det finns ett till uttalande som handlar om öltävlingar och som finns här:

http://www.ebcu.org/BeerCompetitionsCharter.pdf

Vad det gäller den första om listorna tycker jag den ger en bra beskrivning av fördelar och nackdelar och vad man bör tänka på när man använder resultatet från de olika listorna som finns på nätet. Jag hittar inte något direkt fel i sammanställningen. Gör du?

Sedan så antar jag att det är följande mening du syftar på när du skriver att EBCU tar avstånd från listorna och undrar om Svenska Ölfrämjandet gör det samma:

That is why EBCU is and will remain cautious about these websites and their ratings, and is not endorsing any of them.

Jag är väl medveten om att man tolkar den utgående från sin egen ståndpunkt. Jag läster faktiskt bara den som att EBCU är försiktig med sådana listor och inte stödjer någon av dem. Och det är väl inget fel uttalande från en organisation som skall vara oberoende och stödja konsumenterna?

--
Thomas Nilsson

Tack för svaret Thomas.

Beskrivningen är till viss del rätt men till viss del rätt så förvrängd. Dessutom tycker jag de slår an en elitistisk ton och verkar vilja trycka ner folk som vet mindre om öl än någon annan. Uttalanden som detta ringer ju inte direkt bra i mina öron:

"Any “dummy”, also those that do not know anything about beer, can give his/her
opinion."

Vilket måste vara förolämpande mot många användare, användare som jag antar till stor del består av medlemmar i diverse ölfrämjande organisationer.

Det hela känns väldigt kontraproduktivt. Ska det här främja ölkultur på något sätt? Känns mest som att de försöker skapa publicitet genom att gå ut med ett negativt påstående. Men är tanken att det ska locka fler medlemmar? Det har jag svårt att tro, troligare är att de tappar medlemmar på sånt här. Jag ser helt enkelt inte poängen.

Det finns ju egentligen ingen anledning att de går ut med att de inte stödjer dessa sidor då ingen tror att de gör det från första början. De skulle ju lika gärna gå ut med att säga att de inte stödjer www.aftonbladet.se. Samtidigt som de flesta människor tar dessa betyg med en nypa salt ändå. De flesta vet ju vad ett medelvärde är. Så det gör att jag tolkar hela uttalandet som en attack mot ölnördar och ölälskare som använder rating-sidor.

Angående den andra länken om öltävlingar så ställer jag mig frågande där också. Visst är många punkter vettiga. Men varför skriver de ens sånt här?:

"Let us be brief about this second category, consisting of e.g., a few friends
getting together and selecting the best beer around the table. Such initiatives,
even if organised by press people or beer enthusiasts, are of no value to the
general beer consuming public, despite what some press and brewers would
want us all to believe."

Men jag kanske läser in för mycket i det här. Men det låter verkligen inte positivt i mina öron. Det känns som att det måste finnas produktivare saker att lägga tid på än att kasta skit inom de egna leden (alla är ju ölälskare trots allt).

/Stefan Eriksson
Ölsvammel - www.beerdrivel.se
Medlem i Svenska Ölfrämjandet
Medlem i diverse ölrating-sajter

Tack för dina synpunkter!

Jag vet att en del av EBCU:s delegater redan läst ditt tänkvärda svar. Jag höll på att skriva att synd att du inte skrev på engelska Smile men jag lovar att på bästa sätt föra dina åsikter tillbaka till EBCU.

En sak man kanske kan tillägga är att en av anledningarna till att speciellt öltävlingspappret sattes samman är att det kommer då och då apropåer om att man vill att EBCU (och andra organisationer för den delen) skall sanktionera öltävlingar. Och då är det bra att ha något att visa upp och säga: Titta detta är vad kräver för att vi skall ställa upp.

--
Thomas Nilsson

Tack själv för att du tar emot dem.

Jag kan alltid skriva om ett längre inlägg på engelska om det är av intresse. Men jag har en känsla av att de som drivit den här frågan är rätt bestämda i sin åsikt.

Vill ni ha fler åsikter så kan ni alltid kolla in den här tråden: http://beersweden.forumflash.com/index.php?/topic/1089-europ...

Men om jag fick framföra en åsikt så skulle det vara att skriva dessa pressmeddelanden mer professionellt, skippa den elitistiska attityden och de påhopp som folk kommer bli förolämpade av.

Jag tycker alla ölkonsumenters åsikt räknas, vare sig de är professionella domare eller helt nya till hantverksöl. Smile

/Stefan