Kunskap motverkar missbruk - Stockholm Beer & Whisky Festival 2012

SBWF logga ”Kunskap motverkar missbruk”, poängterar Marianne Wallberg på Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka (SB&WF) som i år arrangeras för den 21:a gången. När folk får mer kunskap om och vill lära sig mer om vad de dricker minskar missbruket och ökar måttligheten och även kvaliteten på vad de dricker. Festivalen värnar mycket om större kunskap med bland annat sina Ölskolor (Ölskola 1 ingår i entrépriset) och olika specialprovningar – Master Classes – specialiserade på olika öltyper och bryggerier.

Här följer några plock ur ölutbudet på årets festival. Först kan man notera att danskarna verkar att fortsätta trivas på SB&WF. Utställaren Elixir Wines har samlat en dryg handfull danska mikrobryggerier i sin monter längst bort i Hall 1: Amager Bryghus, Xbeeriment, Djævlebryg, Det Lille Bryggeri, Hornbeer, Stronzo plus norska Lervig. Danska Braunstein håller till i egen monter i andra änden av samma hall.

Nynäshamns Ångbryggeri har som bekant firat 15-årsjubileum med både jubileumsbok och Jubileumsbock. Båda finns att köpa på festivalen. I boken kan man läsa om bryggeriets historia fram till nu, och ryktet om Jubileumsbockens förträfflighet kan härmed bekräftas!

Malmö Brygghus, en av festivalens nykomlingar, har med sig både öl och choklad. Prova till exempel den goda Russian Imperial Stout med fyllig, mild ”läkerolsmak”; Lite choklad till den blir pricken över i. Bryggaren Anders Hansson säger att han siktar på att i framtiden göra ölet med lite högre styrka, den nuvarande är på 9,3 %, för att bland annat få ”ett gulare skum”.

För älskarna av klosteröl rekommenderas ett besök hos TOMP som har äran att vara den som för första gången någonsin i Sverige får servera Chimay Röd på fat. Därefter kan man fortsätta bort till Monks för provsmakning av det nya österrikiska trappistölet Gregorius (9,7 Wacko från klostret i Engelszell. Även det öl som bryggs av Chimay för det franska trappistklostret Mont des Cats finns här.

Hos Monks kan man också botanisera bland en hel hög med österrikiska öl; ett öl-land vi annars inte sett särskilt mycket av i Sverige. Och för att fortsätta med Monks, så har de en egen monter tillägnad det belgiska bryggeriet De Struise. Här finns det många godsaker att välja bland.

Importfirman Brekeriet har den här gången inte bara med sig öl från franska Flandern utan även fem öl från det alldeles nystartade bryggeriet i Staffanstorp. Vid bryggningen av de egna ölen lägger man tonvikten vid jästen som får ge karaktär åt ölet snarare än humlen. Alla fem ölen är av god kvalitet, ganska snälla i smaken. Försöksbrygden Brillant finns (numera: fanns) i bara 48 flaskor och är lite milt syrlig. Ölet Cassis är samma öl men har fått efterjäsa med svarta vinbär, vilket märks tydligt på smaken. Roken är bryggt med torvrökt whiskymalt som måste vara orsaken till smaken av tjära och bildäck.

Krönleins har med sig S:t Annas Klosteröl, 5 %, som är den ofiltrerade versionen av Three Hearts lageröl. Men snacka om smakskillnad! S:t Anna är ljust grumlig likt en veteöl med lätt björnklisterdoft och med mild, mjuk smak och beska. Riktigt bra som matöl eller bara att dricka som det är. Ölet är döpt efter klostret S:t Anna som låg i Halmstad.

Hos Oppigårds kan man tjuvstarta en annan ölfestival, nämligen SMÖF senare i höst, genom att prova festivalölen SMÖF Lager. En annan ganska exklusiv öl som man kan passa på att testa här är Coast to Coast som bara serveras på fyra utvalda ölställen i Sverige – Ölrepubliken och The Rover i Göteborg och Oliver Twist och Akkurat i Stockholm.

Södra Maltfabriken är redan inne på sitt andra festivalår. Deras folköl är riktigt bra och den nya Die Nasty, Imperial Red Ale har ett rejält beska-bett som kan väcka de flesta.

Ölvisholt Brugghús, i Wicked Wines monter, har fått lite festivalkonkurrens från ett annat isländskt bryggeri, Einstök Brewing Company från fiskeorten Akureyri på norra Island. Einstök representeras av fyra olika sorter som kan avsmakas i Slottskällans monter.

Detta var bara en lätt skumning på ytan av allt som finns att prova i Nacka. SB&WF är en av de tre största ölmässorna i världen, och den allra största ifråga om whisky! Med det i åtanke är det så mycket märkligare att den fortfarande (utanför ölvärlden) är så pass okänd i Sverige. Utomlands är festivalen däremot desto kändare och mer omtalad.

Cecilia Hansson