Hemleverans från Systembolaget

( )

Har läst ett pressmeddelande under dagen som kommer från Systembolaget angående hemleverans av alkohol. Jag tycker att det känns ganska märkligt. Försöksplatserna i första vändan är Sollentuna, Johannneshov, Bromma och Nacka, alla är områden i Stockholms län. Dessutom menar Systembolaget att man tror att hemleveranserna mest kommer att utnyttjas av folk med tidsbrist. Jag får intrycket att detta blir en medelklassig innerstadstjänst för folk i storstäderna. Jag hoppades på att idén skulle vara den motsatta, vi börjar med landsbygden och folk som har långt till Systembolag eller ombud. Dessutom lanseras beställningssortimentet i hemleveransutbudet först 2013. Jag hade nog tyckt att det var smart att börja med att ytterligare tillgängliggöra det som kan vara svårare att få tag på, dvs. begränsade partier och beställningssortimentet.

Måste säga att jag är lite besviken. Vad tycker andra ölfrämjare?

Jag håller i stora drag med dig. Motiveringen till att man börjar med oss som redan bor nära Systembolaget är att "här finns det resurser". Jag får mest en känsla att man vill visa att "titta, det blev ingen efterfrågan på tjänsten" så vi behöver inte dimensionera den för så många personer. Hmmm, vad konstigt. Jag kan ju åka in till Regeringsgatan för att köpa i princip vad som helst i beställningssortimentet när de har öppet.

Vissa tror säkert även att man kan ta marknadsandelar från de som redan idag levererar till dörren och genom detta få "bättre" kontroll och ett nyktrare och bättre Sverige. Sedan vill man även visa "EU" att vi i Sverige med ett monopol kan hantera detta med hemleverans genom monopolet så vi behöver inga andra aktörer på marknaden som sköter detta åt oss.

På det hela skall det bli intressant att se vilka och hur många som använder tjänsten om några år när nyhetens behag har lagt sig...

--
Thomas Nilsson