Porter/Stoutprovning på Glorias i Lund

En solig men något kylslagen lördagseftermiddag så hade cirka 30 ölnördar samlats på Glorias för att prova olika Poeter och Stout. Som vanligt var det Lasse och Johan som ledde provningen. Det var porter och stout från ett flertal länder. Samtliga öl och bilder finns på Gloria Brewclubs hemsida. http://www.brewclub.se

Först ut var Dugges Kalas Stout. En torr Porter med lätt rostade toner av kaffe samt choklad. Den andra svenska porten var Grebbestads Ostron Porter. Den var väldigt lätt i karaktär ned tanke på att den skall passa till ostron.

En Porter som verkligen tog ut svängarna var Lakridsporter från Det Lille Brygeri i Danmark.Den var smaksatt med lakris och föll på min läpp. Den var helt suverän. Lakrisen balanserar väldigt väl mot sötman i malten.

Utenos Poreteris från Litauen var också bra. Väldigt ljus för att vara en porter. Toner av choklad samt karamell gör att denna porter skulle kunna passa i hop med julmaten.

Kormoran Porter Warminski från Polen var också god. En torr stram och lite bränd ton av kaffe och choklad. Denna porter skall njutas för sig själv med en bit mörk choklad.

Efteråt serverades en mustig och välsmakande Portergryta. Till denna dracks det en Lövenbrau Oktoberfestbier.

Ett stort tack till Lasse och Johan samt kocken Josef för en trevlig eftermiddag.

Vid tangentbordet
Sven-David Svensson
Lund