Trappist

En tusenårig klosterorden som idag (2010) brygger öl på sju platser, sex i Belgien: Westmalle, Orval, Chimay, Westvleteren, Rochefort och Achel;
och en i Holland, La Trappe i Koningshoeven. Reglerna för trappistölen är att bryggeriet måste ligga inne på klosterområdet, munkarna måste ha kontroll över bryggning, marknadsföring och försäljning samt att eventuellt överskott går till välgörande ändamål. Trappisternas logotype är en sexkant med texten Authentic trappist product.
Samtliga trappistöl är starka, överjästa och mycket smakrika, men sinsemellan är de väldigt olika.

Kommentarer

Trappistorden finns faktiskt på betydligt fler platser än de 7 som nämns. Det finns cirka 160 kloster med trappistmunkar eller -nunnor runtom i värden. Av alla dessa kloster är det 14 stycken som är medlem i Internationella Trappistföreningen: 11 i Belgien, 2 i Nederländerna och 1 i Tyskland. Av dessa 14 är det i sin tur 7 som brygger öl och 1 som tillverkar likör, och det är de som skyddar sina produkter med varumärket "Authentic Trappist Product".

Det finns även ett dussintal trappistkloster som förr i tiden bryggde öl, varav flertalet i Frankrike. Teoretiskt är det inte uteslutet att några av dem börjar brygga igen förr eller senare, precis som Achel gjorde på slutet av 90-talet.