Jul/vinteröl del 2

I år så var julölsprovningen uppdelad på två sittningar. Vid denna sittning så var det inte traditionella julöl utan winter ales som provades. Ett 50-tal glada ölnissar hade halkat in på Glorias. Som vanligt så var det Lasse och Johan som ledde provningen.

Mina favoriter blev Ayanger Winter Bock en mörk malttorr med rejäl beska. När man känner sig frusen så värmer denna Bock bra.
Den andra favoriten blev Shepard Neame Chrismas Ale Den ar rejält maltig med härliga kolatoner.
Den kan med fördel drickas till en kraftig köttgryta.
Den tredje favoriten blev den islänska mörka alen Jólabjór. Den är mörk och kraftig med doft och smak av charketurier. En bit viltkorv passar perfekt till.

Hela gruppens favoriter blev helt annorlunda mot mina. Vinnare blev belgiska Alen Corserndonk Chrismas Ale. Det är en fyllig karamellsöt ale med snäll beska. Den passar fint till risgrynsgröt med satsås.
Nummer två blev Sigtuna Winter IPA. Det är en fyllig rejäl IPA utan krusiduller. Den kan med fördel drickas som den är.
På god tredje plats kom K-9 Crusier Winter Ale från USA. Det är en stor öl med härlig maltsmak samt bra beska. Denna öl sitter fint till en ostbricka.

Provningen avslutades med en mycket välsmakande köttgryta. Till den drack jag Samuel Adams Winter Lager. Ett Stort tack till Lasse och Johan för en lyckad provning.

Alla öl samt bilder från provningen finns på:
http://www.brewclub.se

Ölhälsningar
Sven-David Svensson
Lund