Ost och ölprovning på Rerstaurang Viva

Lördagen den 1 mars var det dags för en ny provning med Glorias Brewclub. Denna gång var det ett sammaragemang med restaurang Viva som är en relativt ny kvartersrestaurang som bland annat har ett stort utbud av kvalitéts öl. Det som provades var kombinationen ost och öl. Drygt 60 glada ölnissar hade slutit upp.

Som vanligt så var det Lasse och Johan som presenterade ölen. Osten presenterades av Daniel Cederskär från Bengtssons ost i Helsingborg.

Här kommer ett urval av det som provades.Första ost och öl var osten Taleggio en krämig italiensk komjölksost i kittostfamiljen. Ölet var en veteöl från Störtebebecker. Denna kombination gillade jag inte alls. Den kraftiga skumbananssmaken i ölet slog ihjäl den mjuka östsmaken.

En annan kombination som jag gillade var osten Munster en kraftig kittost mjuk och krämig kryddad med ett par nypor kummin. Ölet till var Chimay Petres Trappistes 9.0%. Kumminen på osten samt den kraftiga trappistölen gifte sog bra.

Den i särklass bästa kombinationen var osten Stilton en kraftig grönmögelost tillasmmans med ölet Bush från Brasserie Debuisson i Belgen. Detta enormt kraftiga öl med 12% gifte sig till 100%med Stilton osten. Det vekligen sjöng i munnen. Tydligen så är det en lite alkkoholstarkare ale av belgisk typ som gifter sig bäst med osten.

Ett stort tack till Restaurang Viva samt Daniel,Lasse och Johan för en lyckad provning. Efteråt så var det en miniölmässa.

Sven-David Svensson
Lund

Hela provningen samt bilder finns på:
http://www.brewclub.se
http://www.vivalund.se
http://www.bengtssonsost.com/