Påskölsprovning i Lund

Så vr det dags för årets upplaga av Påskölsprovningen. Lördagen 5 April så hade drygt 60 glada ölvänner samlats på Glorias i Lund. Som vanligt var det en uppsuppen stammning.Det var Johan och Lasse som ledde provningen.

Det var ett brett statfält på påsköl från olika mikrobryggerier. Det var genomgående hög kvalité på dem. En av mina favoriter blev Påsklager från Dugges. Mörkbrun färg.Rejäl maltkropp med toner av kola och karamell samt lite brända mandlar i bakgrunden. Rejäl beska i eftersmaken. Dettta öl fungerar såväl till sillen som till lammet.

En annan favorit blev Sankt Eriks Påskale. En öl med stor humledoft samt fruktig smak samrt lång efterbeska. Detta öl blir akomangeras perfekt till sillen och laxen på bordet.

En lite udda favorit blev Elecric Nurse Porter som bryggs på Dugges. Det är en sammetslen mjuk Porter med måttliga 4,2 volym% men ändå karaktärsfull. Härliga toner av mjölkchoklad i doft och smak samt snäll efterbeska. Denna öl skall drickas för sig själv med en bit choklad till.

Nägra av mina besvikelser var Oppigårds Easter Ale samt Pumpviken från Nynäshamns Ångbryggeri. Dessa öl levde inte alls upp till sina tidigare höjder.

Efter provningen så hölls det en öppen omröstning över ölen som deltog i provningen. Här följer gruppens resultat.

1) Sankt Eriks & Mattias Dahlgrens Påsköl.
2) Mohawk Black Easter IPA
3) Dugges Påsklager.
4) övriga deltagande öl

Efteråt serverades det ett dignande påskbord med ägg och sill,gravad lax samt köttbullar och prinskorv. Till maten dracks det The Train Station Brewewery The Hoppy Bunny. Det är en maltfyllig Ale späckad med amerikansk humle som går igen i doft och smak. Det var helt perfekt till maten.

Ett stort tack till Lasse och Johan för en lyckad provning samt till Josef som ordnat maten.

Vårliga ölhälsningar
Sven-David Svensson
Lund

Bilder finns på:
http://www.brewclub.se