Provning av hantverksbryggd öl i Lund

En solig lördagseftermddag så var det dags för en ölprovning. Denna gång provades det ett antal öl från skånska hantverksbryggerier. Provningen leddes av Lasse och Johan. Vid detta tillfälle så hade vi besök av Simon och Petter från det nystartade bryggeiet Finn i Landskrona. Dessutom hade vi besök av Andreas Hansson som höll ett medsryckande föredrag om jästens betydelse för ölbryggningen. Till bardags så forskar han på öljäst.

Har följer det en kort presentation av några av mina favoriter på provningen.

Första öl ut var Brygghuset Finn med sin Brown Ale i engelsk stil. Mörkbrunt med härligt skum stor härlig smak av rostad malt Stor maltkropp och rejäl efterbeska. Detta öl passar bra till en grillad köttbit.

Ett annat favoritöl blev Ipanema från Charlis Brygghus. En djupgul American Pale Ale Fruktig frisk öch behaglig smak med fin efterbeska. Deta öl är perfekt till fisk och skaldjur. Det kan med fördel drickas för sig själv.

Från Lundabryggeriet provades en av deras senaste brygder Magnolia. Det är en skånsk tolkning av en Belgisk Saison. Fint kritvitt skum. Stor aromatisk doft. Frisk fruktig smak samt en lätt kropp samt en finmelerad efterbeska. Ett pefekt öl till en kyckling eller skinksallad.

Helsingborgs bryggeri bidrig med en kaffestout. Det är en stout som är smaksatt med Zoegakaffe. Mörkbrunt skum med stor doft av kaffe. Stor kropp och smak där Zoegakaffet spelar på första fiolen. Rejäl humlebesk smak i avslutningen. Detta öl skall drickas för sig själv tillsammans med en bit choklad.

Övriga öl som var med på provningen:
Brygghuset Finn: American Pale Ale
Charlis Brygghus: Vårbock
Lundabryggeriet: Hög Standard
Helsingborgs Bryggeri: India Pale Ale

Foton kommer att finnas på Gloria Brewclubs hemsida.

Efter provningen serverades det Skånsk Kalops. Den var enormt god. Fyra olika öl fanns att prova tillammans med maten. Krallig och Flygande Tunnan från Lundabryggeriet samt Summer Ale och Mörlk Lager från Helsingborgs Bryggeri. Enligt min personliga åsikt så var det Mörk Lager från Helsingborgsbryggeriet som passade bäst tillsammans med maten.

Ett stort tack till Lasse och Johan för en lyckad provning.

Sven-David Svensson
Lund

Länkar:

http://www.brewclub.se
http://www.brygghusetfinn.se
http://www.charlis.se
http://www.lundabryggeriet.se
http://www.helsingborgsbryggeri.se