Påskölsprovning i Lund

Lördagen 21.3 samlades ett drygt 50-tal glada ölnördar på Glorias för att prova årets Påsköl. Stämnigen var på topp. Som vanligt var det Johan och Lasse som ledde provningen.

10 stycken påsköl var med på provningen. Min personliga favorit blev Oppigårds Easter Ale. Frisk citrusaktig humledoft som går igen i smaken. Rejäl maltkropp samt en fin efterbeska. Detta öl fungerar till såväl sillen som lammsteken.

Pumpvikens påsköl från Nynäshamns Ångbryggeri var också bra. Stor maltig doft samt lite karamellig ton i smaken bra maltkropp samt välbalanserad efterbeska.

Nils Oscar Kalaspåsköl är också bra. Denna har maltig doft och en lite karamellig maltkropp samt en finstämd efterbeska. Påskbordets småvarma rätter passar bra till denna öl.

Två påsköl stack ut från mängden. Det ena var danska Örbaek Påskebryg. Stor komplex doft maltig smak med toner av kaffe choklad och torkad frukt med en finstämd efterbeska. En chokladkladdkaka sitter bra till denna öl.

Det andra ölet som stack ut var Påsk Eko från fantombryggeriet Design Brew. Ölet är bryggt på Slottskällarens. Det har en stor doft av kryddnejlika och banan som går igen i smaken. Lätt och behaglig kropp samt en finstämd efterbeska. Detta öl skall nog drickas helt för sig själv.

Efter provningen serverades det ett påskbord med ägg och sill samt lite småvarmt. Till maten dracks det Glorias egen öl (ljus lager) som är bryggd av Helsingborgs Bryggeri.

Ett stort tack till Lasse och Johan för en lyckad provning.

Vid tangentbordet
Sven-David Svensson
Lund

Bilder från provningen hittar ni på Brewclubs hemsida.

http://www.brewclub.se/provningar/provning2015-03-21.html