Provat på Växjö Ölfestival

En solig vår lördag i April besökte jag Växjö Ölfestival. Mässan hade en klar inriktning mot små och nystartade smålanska bryggerier.

Mitt första besök blev hos Jönköpings bryggeri och provade deras pilsner. Väldigt god med en bra pilsnerkaraktär. De har ett eget bryggeri men med alldeles för liten kapacitetet för att möta efterfrågan så deras öl bryggs hos Slottskällarens samt hos Eskilstuna Ölkultur.

Därefter besökte jag Ängö från Kalmar och smakade deras Ljuva Livets Ängöl. Det är en bitter i engelsk stil. Den är väldigt bra.

Sedan gick turen till Trädskogens Bryggeri. Det ligger i Åryd strax öster om Växjö. De brygger många intressanta öl. Tilia som är en Pale Ale i amerikansk stil. Välbryggd fruktig och god.

Kvarnagårdens Bryggeri är ett nystartat bryggeri i Braås som ligger nordost om Växjö. De brygger också många intressanta öl. En redig Ale provades. Den var fruktig och god.

Det absolut färskaste bryggeriet är Skäggalösa bryggeri i Grimslöv som ligger strax söder om Växjö. Jag smakade deras Pale Ale Fyllig och med bra humlekaraktär.

Det äldsta smålänska bryggeriet är Kallebryggeriet i Uråsa som ligger söder om Växjö. De har bryggt öl sedan 2010. Min absoluta favorit från mässan blev deras Blot som är en engelsk porter. Stor härlig doft av kaffe och choklad som går igen i smaken. Rejäl maltkropp och bra efterbeska. De brygger en engelsk Ale Kung Inge som också är bra. Dessutom så brygger de en Krösa bira som är smaksatt med lingon.
Tyvärr så hade jag inte tid att smaka den.

Var det några andra Ölfrämjare på mässan? Vilka ölfavoriter fick ni?
Vad tyckte ni om mässan? Min intryck finns på följande länk:

http://www.svenskaolframjandet.se/node/5432

Ölhälsningar
Sven-David Svensson
Lund