Bra ölställen i Prag

Vi är några grabbar som skall spendera några dagar i Prag under våren. Är det någon har förslag på bra ölställen därstädes?

Lite personliga kommentarer till några av de kändare ställena:
* U Fleku (Kremencova 11, Nya stan) är en riktig turistfälla och Prags kändaste krog. Eget litet bryggeri från 1499. Mörkt, mustigt öl. Rustika och gammaldags lokaler.
* Klastersky pivovar är ett ganska nytt minibryggeri intill Strahovklostret (Hradcany) med gott mörkt öl och lite lugnare atmosfär.
* Novomestsky pivovar (Vodickova, Nya stan) är ett minibryggeri med flera underjordiska rum och gott ofiltrerat öl i klassisk tjeckisk stil.
* Pivovarsky dum (Lipova, Nya stan) är ett minibryggeri med en del lustiga specialöl förutom det klassiska tjeckiska ölet.
* Na Verandach (på bryggeriet Staropramen, nära t-bana Andel, Smichov) är stort och lite "up-market" men serverar mycket intressant ofiltrerad Staropramen. Kan vara trångt, med det finns en bar.
* Branicky sklipek (Vodickova, Nya stan) är huvudtapp för ölet från det gamla bryggeriet i stadsdelen Branik. Den folkligare avdelningen heter Formanka. Ölet är o k men ändrar inte världen.
* Jelinkova pivnice (Charvatova, Nya stan) är ett rökigt hål i väggen med suverän Pilsner Urquell. Inget ställe att gå till på första dejten, om man säger så.
* U Hrocha (Thunovska, Lillsidan) har också suverän Pilsner Urquell i mysig miljö.
* U Pinkasu (Jungmannovo namesti, Nya stan) är en klassisk Pilsner Urquell-krog om man vill äta en bit men ändå träffa munspelande lokala fullgubbar.
* U Zlateho Tygra (Husova, Gamla stan) är Prags kändaste Pilsner Urquell-krog med så otrevlig personal att det nästan är kul.
* U Bubenicku (Myslikova, Nya stan) är en trevlig kvarterskrog med Gambrinus i kranarna).
* U Medvidku (Na Perstyne) är en klassisk ölhall och stadens främsta utskänkningsställe för Budweiser Budvar. Specialöl i bakfickan. Nytt minibryggeri.
* U Sumavy (Stepanska) har också Budweiser Budvar i kranarna och är f ö en trevlig kvarterskrog med rustik sydböhmisk husmanskost.
* U Cerneho Vola (Loretanske namesti, Hradcany) är en rustik ölstuga dit få turister vågar sig. Ölet heter Velkopopovicky Kozel.

Länken http://chody.wz.cz/Pha.htm är visserligen på tjeckiska men tar upp alla bryggerier i Prag (åtta aktiva) med länkar till egna sajter. Där finns också också U Bulovky med, men det ölet har jag inte provat. Samma gäller för minibryggeriet på U Medvidku (se ovan).

/ Janko

Janko

Tackar för värdefulla tips. Kommer uppenbarligen att underlätta resan för oss. Nu vet vi vad vi skall undvika och vad som skall bli spännande att upptäcka. Vi har ju inte all tid på oss.
Tack Ni som svarat!