Korsikansk öl

En vecka på Korsika runt påsk var inte fel. Goda korvar (frigående grisar, vildsvin, lever), goda får- och getostar, robusta viner men framför allt slipper man dricka vanlig smakfri fransk öl. Kranölet på nästan alla ställen jag besökte var det lokala Pietra, en kastanjekryddad wiener på 6 %. Globalt sett ingen höjdare men klart överlägsen det vanliga kranblasket i Sydfrankrike (Kronenbourg, Amstel osv). Finns på SB, nr 81545, men man måste beställa 24 flaskor och det tror jag inte att jag vill.
Favoriten blev i stället Pietras veteöl Colomba, 5,5 %, med jäst. Belgisk typ men med en uppfriskande skillnad: kryddningen är vilda örter från den korsikanska maquisen. Ett läckert sommaröl. Jag tänker beställa en kartong, nr 70836.
Det finns också ett "korsikanskt" öl som heter Torra, en ljus och en mörk variant. De uppges vara kryddade med korsikanska örter precis som Pietras öl, men smakar helt artificiellt och kraftigt parfymerat. Det egendomliga är ett de bryggs av Duyck i Nordfrankrike, ett bryggeri som också gör utmärkta Jenlain! Man undrar vad de tänker på.
Ölpriserna helt galna, den vanliga barnportionen på 25 cl kostar 2,50-3,50 euro, alltså ett literpris på 115 kr för blaskig ljus lager.

:beer:
//Gunnar H

tack för informationen! jag ska till korsika i sommar och har undrat lite om det finns någon inhemsk ölproduktion att tala om, ska ta med mig tipsen! synd bara på priset...

//Anders