Besök i omvärlden

Hej!
Besökte Vilnius härförleden. Kanke inte den ölmetropol som man i det första tänker på, i synnerhet som vissa testare sågar baltiska och ryska öl fullständigt med betyg som 2, 1 eller odrickbart. Vilnius kommer det sannolikt inte att bli den stora ölmetropolen i den närmaste framtiden heller, men det finns några små guldkorn utan att vi ansträngde oss för att leta.
Vi var några grabbar som gjorde ett weekend-besök därstädes. En intressant iakttagelse var att på stadens mesta lyxkrog serverades Carlsberg och diverse franska viner. Synd, i Vilnius var väl inte utbudet av öl särskilt stort, men Svituras (exakt stavning osäker) anmärkningsvärt bra. Nära den allra mest centrala delen av staden fann vi en pub som hade ett eget mikrobryggeri. En vanlig lager, ett honungsöl och ett lite mörkare ök serverdes. Är Du i vilnius passera gärna och testa ett glasöl.
På en krog drack jag en "local brandy". Anmärkningsvärt god!

Thomas

Det finns åtminstone två bryggeripubbar i Vilnius. Det låter som om du var på Avilys (some också har en pub i Kaunas). Det är den mer turisttillvänjda av de två. Den andra, Busi Trecias, har mer lokal prisnivå och serverar en ljus och en mörk lager.

Vidare finns Tiffany Pub på gånggatan Pilies 34 vilka har en lista på cirka hundra ölsorter, de flesta Litauiska. Tyvärr mest storbryggeriprodukter, men vissa höjdpunkter finns ändå.

Om man vill dricka riktigt gott öl i Vilnius ska man leta efter "ett hål i betongväggen" med en lite okänd ölskylt utanför. Då kan du ha stött på en pub som serverar traditionell öl från Litauens ölregion, i de nordliga "kommunerna" (rajonas) Pasvalys, Pakruojis och Birzai. Där uppe frodas fortafarande en traditionell ölkultur med en bryggeritäthet av Bambergska mått. Den öl de brygger är (oftast starka) opastöriserade lageröl, ibland med kraftig karaktär av mineral, och gjord av lokal humle och malt.

Personligen anser jag att Litauen är ett av Europas mer intressanta ölländer, men det är tyvärr svårt att hitat det intressanta.