Hur avnjuta spontanjäst öl?

Jag har just inhandlat Drie Fonteinen Vintage Geuze 2002 ( http://systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=11690 ) från Systembolaget. Tyvärr är jag obevandrad i lambikvärlden, så jag undrar helt enkelt hur man bäst avnjuter detta öl. Vad är lämplig serveringstemperatur och lämpliga glas? Vilken mat passar det bra till eller kanske den rentav avnjuts bäst utan tilltugg? Och finns det något annat man bör tänka på?

Andreas

(Länken justerad av administrator)

Själv tycker jag att det alltid passar bra med något spontanjäst! Smile

Jag försökte hitta en lite mer "exakt" siffra för serveringstemperaturen men hittade ingen så det blir "strax under rumstemperatur", alltså så där 12-14 grader skulle jag gissa att det blir. Absolut inte för kall!

Just denna skulle jag dricka ur ett kupat vitvinsglas. Den är utmärkt att dricka för sig själv enligt mitt sätt att se det, som en aperitif. Om man vill dricka den till mat så skulle jag tänka "torrt / halvtorrt vitt vin" / "champagne", med en stor reservation att den kan vara mycket komplex i smaken.

(Jag har själv några flaskor stående här och har inte provat någon än så därför är jag lite osäker på hur just denna är. Men det finns det säkert någon här som har?!)

--
Thomas Nilsson

--
Thomas Nilsson

På Cantillon fick jag lära mig att det ska vara alldeles nysköljda glas.
En belgisk klassiker är med musslor. Garrett Oliver föreslår också fet fisk som lax och makrill. Han föreslår också rökt lax. Belgarna dricker gueuze med kraftiga getostar och korvar. Enligt Garrett Oliver är gueuze och Stilton en fantastisk kombination.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm