Fulöl

Ny här på forumet funderar jag över begreppet "fulöl". Vilka kriterier måste ett öl uppfylla för att få föräras med epitetet? Själv är jag böjd att dra alla svenska, burkade lagrar över en kam, trött som jag är på att de har sånt utrymmme på systembolaget. Men vad anser ni? Arboga 10,2, Mariestad, Carlsberg export, Spendrups premium? Vad är fulöl och vilka svenska lagrar (eller danska, eller norska, eller finska eller what so ever) vill ni befria från bojan?

Finns det kanske till och med förslag på svenska, burkade lagrar som skulle kunna få mig att se med blidare ögon på vår svenska massölskultur?

Det är väl snarast så att fulöl ska uppfylla så få kriterier på öl som möjligt...
Jag misstänker att medlemmarna här har begränsad erfarenhet av fulöl och burköl, det gäller iallafall mig. Men med hjälp av en annan webbplats där folk poängsätter öl kanske jag kan föreslå Carlsbergs Humlan, Falcon Bayerskt och Spendrups Röd Lager som ser ut att inte vara så tokiga. Jag tror att jag ska våga mig på en provsmakning när förkylningen gått över.
//Gunnar H

Fulöl är i min definition öl som är bryggda enbart för med syftet att konsumenten ska bli så full som möjligt. Oftast är de på burk, utan beska och i de värsta fallen mycket spritiga och med otäcka bismaker. Allt är gjort för att de ska bli så billiga som möjligt. På burk, snabb jäsning, humle möjligen men spritbeskan kan få ta dess plats istället, så lite ansträngning som möjligt, tvångskarbonering. Kan bara inte förstå hur folk vill dricka dem. Jag kan inte få i mig en 7,5a ens som 6e öl.

Fulöl enligt min definiton är alla blaskiga menlösa öl som inte smkar
något speciellt och är fulla med felsmaker.
Fulöl nr ett är Sofiero. Det är för mig en gåta att Systembolaget har släppt in detta öl i sitt sortiment Har inte monopolet några som helst minimikrav på hur ett öl skall smaka?

Ölhälsningar
Sven-David
Lund

Jag håller med, öl som Sofiero och flera andra storsäljare kan enligt min mening knappast kallas öl. :sick:

Men hur som helst, om nu folk vill köpa detta så ska naturligtvis Systembolaget få lov att sälja det.

Jo, Sofiero är väl ett ganska träffande exempel på fulöl och jag slutar aldrig att förundras över hur många som säger att det är en god öl.
Men jag fick inte in många förslag på svenska lagrar som inte är fulöl. Så det är så illa? Har själv ganska dålig erfarenhet på området och egentligen ganska litet intresse för att utforska saken personligen. Det finns roligare drycker att forska i, men jag känner ändå att jag inte vill vara mer ölsnobb än nödvändigt. Är svensk burk i stort sett synonymt med fulöl?

Carina

Det finns ju fulöl på flaska med.

Ja vad är fulöl? Är det inte lite individuellt?

Som jag ser det är fulöl ett ljust lageröl med felsmaker, oftast orsakade av tillsatser i ölet, t.e.x. råfrukt(ris, majs, socker, ris, sirap, honung etc), eller brådsam lagring. Klosteröl och trappistöl bryggs inte sällan med socker, vilka får en klädsam sötma som kompletterar smakbilden.

Om jag minns det rätt så använder Spendrups och Zeunerts(Kopparbergs) inte råfrukt(tillsatser) i sina öl. Rätta mig gärna på den punkten om jag har fel. De få gånger jag smakar dessa öl känns de rena och oklanderliga, dock ej mumsiga. Mariestads(Spendrups) och Norrlands(Spendrups igen) har jag mindre koll på. Komplettera gärna här.

Sofiero är otvivelaktigt betraktat som ett fulöl, jag däremot tycker det känns som ett ganska rent lageröl utan felsmaker. God kan jag inte påstå att den är, men en Dortmunder med låg humleprofil.
Som tur är kan man som individ själv avgöra vad som är äckligt eller ej. De flesta verkar tycka den är äcklig, jag tycker den är ointressant men inte äcklig.

Jag gjorde en snabb inventering av bolagets ljusa lageröl och fann, också snabbt, att enligt mina värderingar är de flesta fulöl, utom då Spendrups, Zeunerts och mikrobryggeriernas. Och möjligen Sofiero 5,2. Jag drack en Zeunerts Merke häromdagen och blev positivt överraskad av den tydliga humlekaraktären.

Någon med mycket fritid kanske kan reda ut var och hur alla olika öl bryggs, och sedan redogöra för oss?

Carinas fråga är berättigad: Vad är det som avgör ett fulöl?

Jag tycker nog det är smaken, som i sin tur har sitt ursprung i bryggprocessen. Men det snobben inte vet, har den inte ont av.

Skål!

Min styvfar som är en inbiten lagerölsdrickare med mottot: en öl är en öl! fick av misstag fatt i en Sofiero och det är ända gången någonsin han hällt ut halva ölen
Mer Fulöl en så blir det inte Smile

<<>>

<<>>

Just burk är inte det bästa sättet att hantera öl. Ett av problemen har att göra med att själva upphällningen av ölet inte blir optimal ur en burk. Nu finns det vissa öl med gaspatron i och då blir det bättre. Men då talar vi å andra sidan inte fulöl längre.

Jag var själv med om en fulölsprovning (!) förra sommaren och ingen av de ölen, svenska, vi provade var det någon högre klass på. Vi smakade och hällde ut.

Mig veterligen tappar ingen av mikrobryggerierna på burk så man måste alltså söka bland de stora och just nu kommer inte jag på något. Men å andra sidan letar jag inte bland dessa öl när jag köper något på bolaget. Vid resor utomlands har jag däremot hittat hyfsad öl på burk.

Så tyvärr tror jag att det kan bli svårt att hitta någon god svensk lager på burk. Sad

--
Thomas Nilsson

--
Thomas Nilsson

"Vanliga" Norrlands Guld Export på burk är väl en av de få som jag kan dricka utan att rynka på näsan, när vi pratar om svensk lager på burk.

Jag har ett vagt minne om att jag läst någonstans att den förr i världen, men inte längre, bryggdes på stora (?) delar ris.

Som synes, trots en viss majoritet för fulölskonceptet, bör begreppet fulöl redas ut.

Svenska Ölfrämjandet torde gå i bräschen här, utan att döma.

Jag menar, hur många gånger har inte "vinnörden" påpekat för dig att en Chianti(Sssscczzzhhhhianti) är ett bra vin? Eller att den eller den whiskyn är bra, fan vet varför?

Woppa!

Sidor