Storbryggerierna på SB&WF

I motsats till tidigare år finns de flesta av storbryggerierna, utom Spendrups och Krönleins, med på SB&WF. De har en del intressant att komma med också.

Carlsberg är inte med officiellt trots att det är med. Det enda som man har med sig är Jacobsen-sortimentet. Jacobsen produceras av mikrobryggeriet i Valby. Hittills har dessa öl bara funnits på ett utvalt antal krogar. På måndag kommer Brown Ale i ordinarie sortimentet på Systembolaget.
Jag återkommer i morgon eller på tisdag om den. Idag kan jag berätta så mycket att den görs på sex sorters malt, bland annat flera sorters karamellmalt och chokladmalt. Humlen är Nelson Sauvin från Nya Zeeland.
De andra sorterna är Bramley Wit, original Dark Lager och Saaz Blonde. Bramley Wit är en veteöl av belgisk typ smaksatt med juice från äpplen av typen Bramley och Belle de Boskoop.
Original Dark Lager är en mörk lager som är så nära man kan komma till J C Jacobsens allra första öl från 1854. Malten är tysk och engelsk münchnermalt.
Saaz Blonde innehåller humle från, ja vad tror ni? Dessutom innehåller den Angelikarot. Saaz Blonde är alltså överjäst.

Till sin Guinness hemma kan man skaffa en anordning som ger skummet på Guinnessen utan gaspatron. Man häller upp ölet och placerar det på en anordning med ultraljud och genast blir det skum.

Kopparbergs är med och har både en mörk lager och Zeunerts Ale.
Åbro har med sig nyheterna på Systembolaget på måndag arton56 amber, Åbro Sigill och Vimmerby Pilsner. Dessutom har man med sig färsköl som annars bara finns i puben i Vimmerby (se publistan).
De mindre bryggerierna har en hel del nyheter. Slottskällans har Blond Ale och Tomte. Blond Ale är ett experiment som kanske kommer nästa år. Humlen är Amarillo. Dessutom finns en ny julöl, Tomte. Den innehåller stjärnanis och humle av typerna Amarillo och Northern Brewer.
Oppigårds har med sig en stout. Dugges har med sig fem öl, Höststout, Wallonia, Johannas Bästa, Poseidon Porter och Avenyn Ale. Höststout är en havrestout med dextrin och humle av typerna Chinook, Pioneer och Centennial.
I Scottish & Newcastles monter kan man äntligen få en bolleke, ett glas de Koninck. Det ölet har ny importör i Brewery. Förhoppningsvis kommer det ölet i början av nästa år i Systembolagets beställningssortiment.
Hos OT finns som vanligt en hel del intressant. Nytt bryggeri där är Terrapins som ligger i Athens, Georgia, USA. De har en rye pale ale. Den är gjord på råg och fem sorters malt. Blommig och citrus.
Lars Bergvall