Mikrobryggeriernas genombrott

Den Stockholm Beer & Whisky Festival som avslutas i morgon lördag har inneburit mikrobryggeriernas genombrott. Jämtlands har varit vant vid att härja ensamt i prislistan. Det är slut med det nu.

Den stora segraren blev Bedarö Bitter från Nynäshamns Ångbryggeri med hela tre guld varav ett som bästa svenska fatöl alla kategorier. Det gick också bra för både Oppigårds och Hantverksbryggeriet. I sin debut fick Dugges silver för Avenyn Ale och brons för Johannas Bästa, en best bitter.
Jämtarna fick nöja sig med sex medaljer, vilket måste vara det minsta de någonsin har fått när de har deltagit. Det blev dock guld till Postiljon på flaska och Hell på fat. Nils Oscar kunde glädja sig åt en dubbelseger i kategorin starka öl mellan 6 och 7,9 %.
En annan påfallande sak var det stora antalet fackfolk på besök. Detta ökar chansen att något av dessa öl kommer på en pub nära där du bor. Även om det inte skulle vara så är det inte alldeles hopplöst. Sedan den 2 oktober finns Oppigårds Golden Ale i Systembolagets sortiment. Dessutom finns fem sorter, bland andra Bedarö Bitter, från Nynäshamn och två sorter från Sigtuna Brygghus i Systembolagets beställningssortiment.
Det blev en del överraskningar bland medaljörerna. La Trappe Quadruppel fick guld för starka öl på fat starkare än 8 % före Slottskällans Imperial Stout och Maredsous 8. När det gällde starkare öl på flaska regerade amerikanerna.
I årets SBWF har juryns sammansättning ändrats en del. Representationen från branschen har förstärkts. Detta kan kanske förklara omkastningarna en del.
Lars Bergvall