Dark lager!

Jag vet ju att det finns, 1856 Amber är väl ett nytt tillskott i den svenska floran (ett ambitiöst och rätt okey försök), och jag förstår att det skall vara någon slags brygga mellan Stout och lager...med en ale-knorr? Eller är jag helt ute och cyklar?
Känns som om dom olika "klasserna" börjar mötas mer och mer, gränserna blir otydligare och mer förvirrande. Går ölet mer och mer mot någon slags "eurostandard", som att karaktär och särdrag mer slätas ut och allt hamnar i slutänden i "Carlsbergs-träsket"?
Hm, är det så, ja, det vore inte als bra!
Vi översållas med hur många "gräsklipparöl" som helst, det säljer ju uppenbarligen, öl med karaktär och integritet har svårt att hävda sig då priset verkar vara allena saliggörande.

Ibland brukar jag fråga folk varför dom köper just t.ex "Sofiero" (urrk), svaret är ofta att den säljs så mycket alltså MÅSTE den vara bra, så om man kunde få 5-10% att inte köpa den, då dippar försäljnings kurvan och folk slutar köpa just den eller......

Ronny T

<<>>

<<>>

Det finns ju en 60-65 öltyper beroende på hur man ser det och somliga kan ibland gå in i varandra, typ Vienna/Dunkel/Altbier eller Stout/Porter o.s.v. En brygga mellan stout och lager är det inte fråga om.
1856 Amber, eller de flesta senaste svenska nyheterna känns inte som världsrevolutionerande öl och jag håller helt med dig om att karaktär och särdrag slätas ut - i alla fall av många nyheter på Systembolaget.

Det alltmer(?) likriktade utbudet hos Systembolaget är en av nyckelfrågorna i Ölfrämjandets kontakt med Systembolaget. Några ur styrelsen ska troligen träffa Anitra Steen om någon månad och bland annat försöka få fram budskapet
"Öl är minst lika ypperligt till mat som vin är"
och därmed önska mer ölutbildning hos bolagets personal.

Också vill man poängtera, som svar på att annorlunda/spännande öl skulle ha ett bristande kundunderlag:
"Hur ska det kunna finnas kundunderlag på öl som aldrig kommer till bolaget?"

Fler ur styrelsen kan gärna kommentera detta...

Om någon vill så skulle jag kunna åta mig att göra en lista över öl som ska finnas på Systembolaget. Gissningsvis en lista på max 100.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

Som det står ovan. Åtminstone tycker jag att det skulle vara jättebra med en sådan... Smile

--
Thomas Nilsson

--
Thomas Nilsson

Åbro 1856 Amber är helt OK men det är inte någon höjdare I beställningssotimentet finns Bryggmästarens mörka lager (Åbro bryggeri)som är betydligt bättre och har mer karaktär. Ölet kan beställas styckevis och kostar ca 15.00 (www.abro.se)

Ölhälsningar Sven-David i Lund.