Öltermer

Ordlista över öltermer

Fulöl

Snabbjäst och snabblagrad ljus lager utan större smaksensationer.

Kan vara helmaltsöl. (Sofiero är konstigt nog ett helmaltsöl.)

Kölsch

Ett ljust, överjäst öl. Jäsningen sker vid ganska låg temperatur för att vara överjäst. Beskan är ganska hög, 25 - 30 IBU, men inte extrem. Smaken är torr och alkoholhalten brukar ligga kring 5 %.
Inom EU får bara öl bryggd i Köln och angränsande kommuner i Tyskland kallas kölsch. Utanför EU, exempelvis USA, kan vem som helst använda beteckningen.

Efterjäsning

Kan förekomma i fat, cask conditioned eller real ale, och i flaska, bottle conditioned. Innebär att man får ölet att jäsa en gång till i fat eller flaska genom att antingen låta jästen vara kvar eller tillsätta ny jäst. Antingen tillsätts ojäst vört eller sockerlag.
Efterjäsning på flaska märks ut på etiketten på något av följande sätt:
Engelska: Bottle conditioned
Nederländska: Bier op gist eller bier mit smakevolutije
Franska: Bière sur lie eller bière avec gout evolutif
Tyska: Bier mit Nachgärung in der Flasche

Torrhumling

Engelska dry hopping. Innebär att humle tillsätts efter vörtkokningen. Detta ger mera arom i ölet. India Pale Ale är så gott som utan undantag torrhumlade, liksom många bitter och best bitter. Förfarandet är ovanligt för andra ölsorter, men förekommer. Till exempel Brooklyn Lager är torrhumlad.

India Pale Ale

Förutom att den är överjäst karakteriseras den av att den har hög beska och ganska hög alkoholhalt, 5 % och uppåt. Som namnet säger är den mer eller mindre ljus till färgen.
Öltypen kom till vid sekelskiftet 1700 - 1800 för att skeppas från England till Indien. Det visade sig att en öl med mycket hög beska och ganska hög alkoholhalt klarade den flera månader långa resan bra.
På något sätt, obekräftat hur, kom denna öl ut på den engelska marknaden och allmänheten fick smak för den.

Imperial Stout

Ska egentligen heta Russian Imperial Stout. En mycket mörk och alkoholstark, 7 % och uppåt, överjäst öltyp.
Den utvecklades under 1700-talet för export från England till Katarina den storas Ryssland. För att tåla den långa transporten hade man den höga alkoholhalten.
Imperial Stout kan med stor fördel lagras, minst tio år. Författaren till dessa rader har själv smakat 22 år gammal Courage Imperial Stout.

Mild

Engelsk överjäst öltyp. Den är för det mesta milt humlad och mer eller mindre mörk. Alkoholhalten är ofta ganska låg, 3 - 4 %, men kan vara bortåt 6 %.
Den höll på att försvinna under 1960-talet, men har fått något av en renässans under de senaste decennierna.

Sidor

Prenumerera på RSS - Öltermer