En ölpärla i Stockholm

Cecilia Hansson
- tis, 2018-01-30 22:22

Ett nytt ölår är igång igen. Stockholmsmedlemmarna inledde med en ölprovning på trevliga Ölbaren i NK:s saluhall. I denna ölpärla provade vi tre öl vardera från Stockholm Brewing Co. och från Hopsie Daisy Brewing Co. (Gävle).

Ölen från Stockholm Brewing var: Dark Mild, 4 %, med lite fruktig smak, Fläder saison, 6,2 %, blekt citronfärgad med fruktig och aningen sötsyrlig smak och Stockholm noir, 8,4 %, fruktig doft och söt och fyllig smak och beska.

Från Hopsie Daisy, vars etiketter inte bara informerar om innehållet utan även om lämplig musik att lyssna på och passande mat att äta till, provsmakades: No More Excuses, 6,7 %, doft av honung/gräddkola som går igen i smaken spetsad med ipa-beska. (Musikförslag: Bon Jovi, It’s My Life och Welshly Arms, Legendary), Rye Martini, 7,25 %, med citron och enbär. Denna doftade och smakade också honung/gräddkola men var lite mildare och rundare i smaken. (Musikförslag: Frank Sinatra, Fly me to the Moon och Doris, Did You Give the World Some Love Today) och Stout Out Loud, 9 %, söt god porterdoft och mjuk och fyllig sötma i smaken. Påminde mer om en porter än en stout. (Musikförslag: Swedish Metal Head, Give a Helping Hand och Magnum, The Spirit/Live version).

På tal om öletiketter. De kan ju i princip se ut lite hur som helst. Medan Stockholm Brewings etiketetter är stramt enkla och avskalade är Hopsie Daisys etiketter helvilt färgsprakande med vilda vinklar kantigt utdragna. Textinformationen kan dock vara lite svår att hitta då den har spritts ut på olika delar av etiketterna.

Alla öl fick godkänt av provarna. Vilket som smakade bäst berodde främst på vilken öltyp var och en själv föredrar.

Cecilia Hansson