Starta bryggeri, projectarbete, bryggeriteknisk utbildning.

Hej alla, jag är ny här och har inte riktigt lärt mig sidan än, men jag hoppas jag postar rätt nu.

Jag går bryggeriteknisk utbildning, och har som projectarbete att göra ett informations häfte som skall hjälpa dom som tänker starta ett nytt bryggeri, informationen skall gälla tillstånd, inblandade myndigheter etc. alltså inte "du borde skaffa en mäskpanna".

Jag har två i klassen som håller på att starta ett bryggeri och dom har nyligen gått igenom detta.
Dom tyckte det var lite jobbigt.
Så nu vill jag sammla information om detta område (vad som kan vara knepigt, knep för att få det lättare,saker att tänka på) ju mer olika svar jag får från lite olika distrikt, desto bättre kan jag få mitt project.
När jag fått information om problemen så ska jag försöka luska i lagarna, men jag vill kunna avgränsa lite till dom väsentliga delarna.
Länkar till berörda lagar är ingen nackdel, men det ska jag nog kunna hitta i alla fall

Först hade jag tänkt mig att skriva en hand bok eller något till "storebror" om att alla livsmedels producenter går efter typ samma lagstiftning verkar det som, men det är nog nästintill omöjligt att få någon ändring på den fronten i alla fall.

/ Anton

Hej Anton,

Jag tycker det låter som en strålande idé, hoppas att det går bra att ta fram informationshäftet samt att det sedan enkelt går att få tag på.

Jag vet inte hur ofta det ändrar sig på området så att informationen blir gammal, men lagar som hör till alkohol har ju en tendens att hålla kvar sig länge.

Jag vet att Christer på Irish Pub i Sundsvall hade en del att fixa med bara då han köpta krogen i fråga som han tidigare bryggt åt, allehanda olika tillstånd som skulle fixas. Trots en del moment 22-liknande situationer så fick han till det till slut.
Det är en person som jag skulle rekommendera dig att prata med.
Hemsidan håller på att uppdateras, men den är iallafall:
http://www.irishpub.se/index.php
Telefon till puben hittar du här:
http://www.svenskaolframjandet.org/node/179
Om du mailar mig på rock_gnoff(at)hotmail(punkt)com kan jag skicka dina uppgifter vidare till Christer via mail.

En annan person som du borde prata med är Mikael på Dugges. Han har ju hyggligt nyligen kört igenom allt det där med tillstånd och fått det att fungera.
Kontaktinformation hittar du på bryggeriets hemsida:
http://www.dugges.se

Både Mikael och Christer brukar dessutom läsa inlägg här på hemsidan, så eventuellt får du kontakt med dem direkt.

Hur långt har du kommit i arbetet?
Har du någon lista med frågor som du skall ställa till de mikrobryggerier som du kontaktar?

tackar för det visade intresset.

jag ska knepa ihop lite frågor och distrubiera ut.

så här tänkte jag mig att det skulel se ut.

min första post här i tråden +

Så till frågorna.

1. Hade du/ni haft någon nytta av en guide på denna front när du/ni drog igång.

2. Vad upplevde du/ni som problematiskt när ni drog igång, sega byråkrater som klagar på fel formuleringar kanske svårt att veta alla berörda parter som vill lägga näsan i blöt...
påpekningar på små saker som skulle kunna gjorts innan för att kunna skynda på besluten. ja lite allt möjligt som kan vara till hjälp för andra.

3. Hur länge sedan startades bryggeriet, vart startades det?
jag vill försöka få information från lite olika områden, för att få guiden så heltckande som möjligt.

4. övrigt om du/ni vill tillägga något.

De viktiga sakerna är naturligtvis utrustning ich lokal. Lokalfrågan måste exempelvis vara löst innan man startar tillståndsförhavandet. DEtta innebär också en kostnad innan produktionen drar igång.

Miljö och Hälsa, Folkhälsoinstitutet samt Skatteverket är inblandade myndigheter. Att det finns ett moment 22 i dessa tillstånd är en realitet som kan strunta i. För jag måste säga att det är väldigt lätt att jobba med dessa byråkrater. Har aldrig fått för mig att det skulle vara svårt att få svar på frågor eller dylikt.

Miljö och Hälsa var i vårt fall lättast. Tog ett par veckor att få tillstånd från dom efter samtal med handläggare om vad vi sysslar med. Det blir en hel del kemi, men har man koll på vad man sysslar med (brygga öl) ska inte detta vara några problem. Miljö och Hälsa beökte inte oss förrän efter ett år i drift (ingen anmärkning) så de var nöjda med vår ansökan. Tips: ansökan ska se bra ut, inte bara innehållsmässigt utab även visuellt. Anlita till exempel en arkitekt som ritar upp lokalen, flödescheman i produktion med mera.

Folkhälsoinstitutet och Skatteverket jobbar bra med varandra. Så uppge bara diarenummer så löser dom de flesta eventuella problem mellan dom själva och återkommer med eventuella kompletteringar som behövs. Tänk också på att även byråkrater har semester Smile

Så summa sumarum:

Punkt 1: Svar nej. Information från myndigheter bra. Annars frågar man. De är mycket vänliga.

Punkt 2: Se ovan. Hade ett mycket bra samarbete med myndigheterna.

Punkt 3: Produktionsstart september 2007. Flyttade in i lokalerna i Lyckholms Bryggeri februari 2007. Lokalerna renoverades under tiden. Bryggverk och tankar kom ner från Jämtland i mars 2007, installation pågick fram till juni 2007. Semestertider skjöt det sista tillståndet (tillverkningstillståndet) i sex veckor. Så hela förfarandet giock ändå relativt smärtfritt. Byggnationer/installationer färdiga till och med bryggstart 4/9 2007. Sedan var det bara att ta ölen till Stockholm Beer den 23/9.

Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg
www.oceanbryggeriet.se

Hej Anton!

Hur går det med ditt projektarbete??

Kan man läsa rapporten någonstans?

If you are thinking about starting your own brewery, take a look at Denmarks mikrobrewery´s and learn more about needed equipment, distribution and more.
(Kommer inte ihåg det svenska språket skriver derfor tyvärr på engelska...)

Brygger(DK)

Tyvärr blev projektet aldrig klart. Får hoppas att någon annan tar upp frågan eftersom det kan vara av intresse för flera.

Synd. Jag går i mikrobryggeritankar och jag kommer nog kanske om det tillåts ekonomiskt och såvidare starta ett i framtiden(man måste ju iaf få drömma lite, jag är ju inte död än på ett 50tal år) och då lär jag ju försöka dokumentera det hela för efterlevande. Om det inte blir en megaboom och det öppnas ett på varje gathörn och i småbyggderna för då lär man ju kunna fråga grannen. Blum 3

Sidor