Svenska mikrobryggerier står sig väl internationellt i världens största öltävling

RateBeer har vägt ihop över en miljon bedömningar av kommersiellt tillgängliga öl i världens största öltävling, och kompilerat topplistor över de bästa ölen i världen, de bästa bryggerierna i världen och de bästa ölen per land.

Listan över de bästa svenska ölen innehåller 18 märken, och toppas av Närke Kaggen Stormaktsporter från Närke Kulturbryggeri. Övriga bryggerier som har öl med på denna topplista är Hantverksbryggeriet, Nynäshamns Ångbryggeri, Slottskällans Bryggeri, Nils Oscar Bryggeri & Bränneri, Dugges Ale & Porterbryggeri och Jämtlands Bryggeri.

På listan över världens 100 bästa bryggerier kommer Närke Kulturbryggeri på plats 26, och slår därmed alla bryggerier från stora ölnationer som Storbritannien, Tyskland och Tjeckien. Nynäshamns Ångbryggeri finns också med på 100-bästa-listan.

När det slutligen kommer till den prestigefyllda listan över världens bästa öl kommer Närke Kaggen Stormaktsporter från Närke Kulturbryggeri på en fantastisk andraplats! Sverige har ytterligare ett öl med på denna lista, och det är återigen Närke, denna gång med den "vanliga" Närke Stormaktsporter på 13:e plats.

Ett stort grattis och tack till alla hembryggare och mikrobryggerier som förädlar malt och humle till så gott öl!

Kaggens andraplats är jättekul. Men det är ju faktiskt bara 34 personer som lagt sitt omdöme om den på ratebeer. Jämför med ettan på listan, Westvleteren 12 som har över 900 omdömen.

RateBeer har tagit hänsyn till detta också när de vägt ihop bedömningarna. De går inte strikt efter medelpoängen, utan ett öl med lägre poäng kan hamna före ett öl med högre om det har bedömts av fler provare. Westvleteren 12 har faktiskt lägre poäng än Kaggen, men hamnade överst på listan, troligen just i kraft av många fler bedömningar.

Det vore kul att få reda på exakt hur de har räknat ut placeringarna, men jag har inte sett det publicerat. Någon som vet?

Placeringarna just på denna årslista är baserade på "Score". Score beräkas enligt Bayes sats från antal bedömningar och medelbetyg, på så sätt att ju flera bedömningar desto närmare kommer Score medelbetyget. Få bedömningar drar ned höga betyg men drar upp låga betyg mot mitten av skalan. Beskrivning finns på
www.ratebeer.com/RatingsQA.htm
Men just för årsgenomgången RateBeer Best ger man dessutom extra vikt till betyg satta de senaste 9 månaderna. Se www.ratebeer.com/ratebeerbest/. Några närmare detaljer om detta har jag inte hittat.
I andra sammanställningar använder RateBeer olika modeller:
- bara bedömningar från samma land
- bara bedömningar av extra flitiga bedömare
- bara de senaste 9 månadernas betyg
Det kan vara lite förvirrande, men det brukar anges hur man begränsat urvalet.