Lägre skatter för mikrobryggerier

Finland tillämpar en lägre alkoholskattesats för mikrobryggerier. Ju mindre produktion, desto lägre skatt. Detta gäller även öl som importeras till Finland från andra EU-länder, och generöst, också från länder utanför EU.

Det har även väckts en motion i Sveriges riksdag om detta.

Driver Svenska ölfrämjandet på i denna fråga?

Vi får väl hoppas att styrelsen gör det och om inte så är det ju bara att ta upp staffett pinnen och köra! Lol

Hup Holland

Rätta mig om jag har fel den som har känningar inom microbryggeribranschen. Men är det verkligen alkoholskatten (som jag uppfattar att det syftades på) som är problemet. Distrubution är väl ett betydligt större problem. Öl som Nils Oscars, Jämtlands, Slottskällans, Oppigårds och Nynäshamn för att nämna några som skulle få en lägre alkoholskatt säljs inte så ofta backvis. Istället är vi många som gärna plockar två Nils Oscar God Lager, en Barley Wine, Fyra Oppigård Golden Ale och tre Hell. Att få in sina produkter på så många Systembolag som möjlig är betydligt viktigare. Det är inte de mest priskänsliga konsumenterna som köper dessa öl. Ökad tillgänglighet via ordinarie sortimentet hos Systembolaget vore säkert betydligt viktigare. Eller, möjligheten att faktiskt få sälja öl direkt till folk som kommer på besök på bryggerierna. Men som jag inledde, rätta mig om jag har fel.

Systemet (ursäkta vitsen) är så konstruerat att det lönar sig att komma in på så många Systembolag som möjligt. Då behöver man sälja mindre (per Systembolag, inte totalt).

Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

En ordentlig skattereduktion måste väl vara av godo för småbryggerierna? Många av de små har svårt att få ihop ekonomin. Man behöver inte, anser jag, ställa detta mot andra förbättringar, som ovan nämnda distributionsproblematik på Systembolaget.

En stor volym av ölen säljs ju på lokal, och genom påslag ökar priset ofta flera gånger om innan slutkunden får notan. Kan man då minska några kronor på alkoholskatten i botten så kommer det göra märkbar skillnad på slutpriset för pubbesökaren, och göra mikrobryggeriölet lättare att sälja in på fler ställen. Detta oavsett om det kommer från Hälsingland, Öland, Danmark eller kanske USA (Finland gav ju även mikrobryggerier utanför EU denna förmånen).

Möjligheten att få sälja öl direkt på gårds-/mikrobryggerier har det motionerats om under hösten, Motion 2006/07:So421, Motion 2006/07:So283, Motion 2006/07:So313 m fl., men dessa har fått avslag. Förvisso med en hänvisning till en kommande översyn av regeringen, så viss förhoppning finns också på dessa punkter.

Även vad det gäller gårdsförsäljning så har Finland gått i bräschen genom att tillåta detta, utan att häva sitt staliga försäljningsmonopol. Men Finland har ögonen på sig av EU eftersom förmånerna med gårdsförsäljning i Finland inte kommer till exempel de små vingårdarna i sydeuropa till del.

Det finns pubbar som prompt ska köra enhetspris på all (eller nästan all) fatöl. Då kan ett par kronor i skatt vara gränsen mellan vinst och förlust och alltså avgöra om den tas in eller inte.

Ursäkta en nybörjarfråga, men var hittar du informationen om att frågan kommer upp i maj? Jag hittar bara följande:

Inlämnad: 2006-10-31
Bordläggning: 2006-11-07
Hänvisad: 2006-11-07

--
Thomas Nilsson

--
Thomas Nilsson

Tack!

Där fanns lite att läsa igenom!

--
Thomas Nilsson

--
Thomas Nilsson

Jag gjorde en snabb excel-snurra och sparade resultatet som html. Det är inte alldeles lättläst men här kommer det:


Skatteuträkning för öl


ÖlDagens prisStorlekAlkoholhalt (%)Pris utan momsSkattSkatt/2Nytt pris
Bedarö Bitter26,20 kr0,54,5%20,96 kr3,31 kr1,65 kr24,13 kr
Gas-Jannes33,00 kr0,635,0%26,40 kr4,63 kr2,32 kr30,11 kr
Holiday Booster58,00 kr0,637,5%46,40 kr6,95 kr3,47 kr53,66 kr
Lunator22,90 kr0,337,9%18,32 kr3,83 kr1,92 kr20,50 kr
Millenium Stark12,70 kr0,57,3%10,16 kr5,37 kr2,68 kr9,35 kr

Checka gärna att jag räknat rätt!

Den sista ölen i listan skulle inte få sänkt skatt enligt förslaget. Jag tog däremot med den för att visa att för vissa öl är skatten en stor del av totalpriset.

--
Thomas Nilsson

--
Thomas Nilsson

Givetvis är en liten förbättring också en förbättring men den gör själv ingen skillnad alls skulle jag tro. Om jag kan köpa Gas-Janne för 3 kr billigare flaskan när jag ändock måste åka till ett systembolag i Uppsala (ena bete från Fallköping) Skulle jag dock kunna kombinera detta med ett besök på bryggeriet och inköp av en låda gott och blandat så vore det mera troligt.

Sist blev jag lite förvånad när jag skulle hämta ut en flaska Panil Barriquee Sour. Jag hade inte kollat vad den kostade när jag beställde och jag hade inte koll på storleken. Det var liksom inte avgörande för inköpet. MEN att kunna få köpa en flaska och att få köpa den i Falköping var avgörande.

För att avsluta så håller jag alltså med om att förbättringen ÄR en FÖRBÄTTRING men att den är så pass liten att den inte är riktigt värd att lägga kraft på. Jag är inte helt övertygad själv så argumentera gärna emot mig igen.

Sidor