Köpa öl i Helsingfors

jag skall åka till ölfestivalen i Helsingfors till kommande helg. Önskar att köpa hem öl från finska mikrobryggerier. Var finns dessa butiker, är det någon som har några tips.

Alko på Salomongatan är rätt bra. Den brukar bland annat ha sahti. Finland har ju mellanölet kvar. Stockman lär ha rätt mycket kul, både finskt och från utlandet.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

Titta på www.alko.fi där kan man klicka på en svensk variant av sidan och söka på drycker.

I vanliga mataffärer finns också vissa ölsorter. När jag var i Helsingfors sist var det dock svårt att få tag på mikroöl i butik.

Bästa pub i Helsingfors är KaIsla.

Tack för tipsen, här kommer några reflektioner.
Alko på Salamongatan hade många finländska öl men tyvärr inte från mikrobryggerierna.
Stockmanns hade också en del öl från det egna landet med endast öl från klass III. Även här saknades mikrobryggerierna. Ett antal öl från övriga världen.
Besökte också puben Kaisla - ett stort utbud både inhemskt och från utlandet men endast ett fåtal från finska mikrobryggerier.
Ölfestivalen var av det mindre slaget, kanske hälften av Stockholms. Det mest positiva för mig var att det fanns ett antal öl från de finska mikrobryggerierna. Även en del svenska mikrobryggerier var representerade på mässan.

Var själv i Helsingfors i helgen och hittade inte så mycket finsk mikroöl på Alko. Hittade däremot mycket annat kul som inte systembolaget har. Carolus Classic och Gulden Draak fanns på 75:or. Mycket tysk öl fanns bl a Ayinger Celebrator. Olika porter från finland och baltikum. Norsk öl i form av Nögne Porter, IPA och Imperial Stout. Hittade ett finskt öl som hette Lammin Sahtia. Det var bryggt på flera sädesslag och var grumligt och lite kryddigt.
Hittade även en belgisk påsköl bryggt för den finska marknaden. Bland de tjeckiska ölen fanns Primator Double som håller en stamvörtsstyrka på 24%. Så en hel del kul kan man hitta på ALKO!

Var även inne på pub KaIsla och provade Stadin APA och Koff porter på fat. Två finska höjdaröl. Stadin är ett mikrobryggeri i Helsingfors.

Alko på Salmonsgatan är fr o m 5:e april deras flaggskeppsbutik. Där kommer de att erbjuda specialsortiment på både öl och vin. Det var därför de hade t ex Gulden Draak och Sahti.