Millingstorps gårdsbryggeri

Är det någon ölfrämjare som känner till något om Millingstorps gårdsbryggeri? (www.runol.com)
Brygger de sitt öl själva eller någon annanstanss? På hemsidan finns en uppgift om att det från början bryggdes av Flensburger braueri i Tyskland, men att pruduktionen har flyttat hem. Hemsidan
är inte uppdaterad sedan 2001. Dessutom har jag skrivit e-mail och ringt dem men inte fått något svar.

Ölhälsningar
Sven-David

Det senaste jag har hört är att de brygger ölet hos Kopparbergs (Zeunerts). De vill mycket riktigt starta ett pubbryggeri på gården, men jag vet inte hur det går med det.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

Någon gång förra året så fick jag reda på att ölen tillverkades i Tyskland. Det var inte Flensburger som skötte produktionen då men jag kommer inte ihåg vem det var. Jag skickade en fråga till systembolaget om varför Runölen, Göta Kanal och de andra ölen var märkta Sverige och inte Tykland. Själva svarade inte Millingstorp trots flera e-brev varken på var ölen var tillverkad eller varför det nu stod Sverige om det var så att den tillverkades i Tyskland.

Jag saxar följande rakt ur augusti månadsbrev som jag skriver för Gröna Husets Ölsällskap

Jag har alltid varit så stolt över våra två små bryggerier i Östergötland. Millingstorp utan för Ödeshög och Linköpings Bryggeri i centrala Linköping. Ganska nyligen fick jag reda på att all flasköl som man hittar på krogar i Linköping (och i övriga Sverige om man hittar dom där) som sägs komma från Linköpings bryggeri är bryggt i Tjeckien. Dom hinner själva bara brygga den öl som säljs från fat i Linköping. Klart fall av fusk.
Millingstorp är ännu värre. Enligt deras sorgligt dåligt uppdaterade hemsida (värre än Gröna Husets) så ska deras öl tillverkas här i Sverige men sanningen är att man kör ner malt till Tyskland men sedan görs allt där, inklusive buteljering. Jag skickar med ett utdrag ur min korrespondens med Systembolagets kundtjänst. (Bara för att visa att jag gör en och annan allmännyttig insats ibland)

Hej
Tack för ditt mejl

Bättre sent än aldrig! Millingstorp hade anmält Sverige som ursprung och
förmodligen "glömt" tala om att ölet bryggs i Tyskland.
Från och med Den nya katalogen som kommer i oktober så kommer det att stå
Tyskland som ursprung.

Välkommen att kontakta oss igen.
Annika Sigvardsdotter
Kundtjänst
Marknad & Kommunikation
Systembolaget AB, 103 84 Stockholm
Besökare Kungsträdgårdsgatan 14
Telefon Vxl 08-503 300 00, Direkt 020-85 85 00
Fax 08-503 327 41
www.systembolaget.se

I sanningens namn skall det nog vara korn man kör ner för mältning i tyskland? Eller mältar ngn i Sverige till dom? Hursom så skulle det vara jätteintressant att få se en fraktsedel på dessa transporter...

Det stämmer nog då det står Wittingen på backarna i inslaget...

Alldeles nyss var det ett inslag på tv4´s ekonominyheterna om att småbryggerier missgynnas av SB´s föränderliga volymkrav. millingstorp var irriterade över att SB hela tiden ändrar volymkraven för att vara listade i ord. sortimentet.

1. Volymkraven baseras på SB´s krav på täckningsbidrag. Täckningsbidragskravet är olika beroende på ölsort: ljus lager större TB krav och ale lägre TB krav. Dvs ett dyrt öl behöver inte sälja lika många flaskor som ett billigt. Vad jag vet så sätts dessa krav åtminstone årsvis.

2. TV4 kanske borde kolla källan bättre. Gårdsbryggeri = bluff. Det finns fler ute på marknaden men kanske dom här är dom som är bäst på att tänja på begreppen. Att klistra etiketter kan min sjuåriga dotter göra oxå på kartongerna. ok, jag vet att barnarbete är förbjudet.

Skål och glad midsommar från Björn i Hedemora

jag förstår inte hur man kan kalla sig för bryggeriägare när rätta begreppet är importör....

Det har börjat komma turister ifrån de trakterna som med stolthet berättar om "sitt" bryggeri..
När man berättar sanningen om "bryggeriet" blir dom rätt besvikna.

Morgan

Sidor