Direktförsäljning från mikrobryggerier?

Jag är inte säker på om det här platsar i "Mikrobryggerier", "Systembolaget" eller "Öl i allmänhet"...

I alla fall: Enligt en notis från i morse Sveriges Radio öppnar en utredare för en framtida möjlighet att låta de små alkoholtillverkarna gå förbi Systembolagets försäljningsmonopol.

En mycket intressant och överraskande tanke med en enorm sprängkraft.

Vi får väl se vad som händer...

Jag har kort tagit upp detta i ledaren i den kommande Maltesen.

Frågan är extra intressant eftersom gårdsförsäljning är tillåten i Finland där man ju även har ett monopol. EU har sagt att gårdsförsäljning inte går ihop med monopol eftersom det ger inhemska aktörer en konkurrensfördel. Beroende på vilken sida man sedan står på så säger man att "ge upp gårdsförsäljningen" eller "tillåt även andra att sälja lokalt". Det är detta som gör att Sverige är livrädda för denna punkt. Den senare ståndpunkten är samma som att börja ge upp monopolet. Så hur tar man sig runt detta problem? Man kan misstänka att många i Sverige hoppas att Finland skall få en rejäl bakläxa... (Hur det är vinklat i direktivet kan var och en själv läsa.)

Hur argumenterar vi i Svenska Ölfrämjandet för en gårdsförsäljning av öl? En variant är att efter 5 juni beslutet är faktiskt våra inhemska mikrobryggerier diskriminerade eftersom man kan beställa direkt från vilket utländsk bryggeri som helst men inte från de inhemska.

En skrivelse till utredaren, Anita Werner, om ovanstående missförhållande? Enligt underhandsinformation är det fritt fram att göra det nu när utredaren är utsedd.

Fler idéer?

--
Thomas Nilsson

PS: Jag hade taggat den som "Vår verksamhet" Smile

--
Thomas Nilsson

Det ar bra att våra politiker agerar i frågan om gårdsförsäljning av öl.(Denna länk hade jag inga problem att komma åt via länken i bloggen) Runölet är ett av se bättre lagerölen i sin prisklass trots att det bryggs i Tyskland.Ölet finns inte tillgängligt i min Systembutik,sä jag måse beställa det från lagerdepån.

Sven-David i Lund

jag kan inte låta bli att kommentera
varför är det bara vin som kommer upp i mediadiskutionen?
Om man jämför, hur många småskaliga vin producenter kontra småskaliga ölproducenter finns det i Sverige??

När politikerna hade möte om detta på Öland var de bara ute hos vinproducenterna, mig "glömde" de bort..

Morgan

Fullständigt sanslöst Morgan!

Vin har, på ont och gott, kommit på modet i landet och politikernas kunskaper inom området bryggerinäring tror jag är i det närmaste obefintliga. Inget ont om Sveriges vinproducenter, men dessa torde vara försvinnande få i jämförelse med antalet småskaliga ölbryggare.

Det finns en parallell till Systembolaget, som lägger nästan allt krut på information om viner och behandlar öl milt sagt styvmoderligt.

Sidor