Ölprovning

Jag skulle vilja få lite tips och råd av er erfarna öldrickare om ölprovning. Vi är sju stycken grabbar som kommer prova öl en gång i månaden. Vår tanke är att avsmaka 7 sorters öl i varierande prisklasser och mängd. Beroende på öl kommer vi få ca 250 ml/pers - 400 ml/pers. Till detta kommer serveras tilltugg som mörkchocklad, salta pinnar, kex osv.

Låter detta som en bra kväll? Hur bör man rangordna ölen? Hur bör man dricka dem? (en i taget, hälla upp 2 samtidigt eller fler)??
Alla tips och råd kommer förbättra våran kväll så jag hoppas på svar!

//
Sanny

Grundreglerna är:

  • Från alkoholsvagt till alkoholstarkt
  • Från mindre beska till större beska
  • Från ljusare till mörkare
  • Lars Bergvall
    Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

Ett annat tips kan vara att öva på att känna igen grundsmaker enligt Systemets smakklockor. Då väljer man tre öl som har samma värde i två av klockorna men skiljer sig åt i den tredje. Några exempel:

Liten beska: Kronenbourg 1664
Mellanbeska: Blågul, Gambrinus, Småland
Stor beska : Bitburger Premium, Jever Pilsener

Lätt : Åbro Svensk Starköl
Medelfyllig: Heineken
Fyllig : Bass Pale Ale

Torr : Falcon Export, Norrlands Guld Export
Sötare : Pripps Blå
Ännu sötare: Zlatopramen half n' half

Försök att ha en sort åt gången o börja som ovannämda me det minst alcohol starka o gå upp men akta dig för att börja med en stout / porter , Ät gärna olika salami/korvar till ,

Enda problemet kan va att ni har för många olika ölsorter , själv plockade jag ut hela 15 flaskor till min första ölprovning o vi körde i genom typ 6 o sen va det bara fylle dricka o det vill man ju inte på finöl Wink nu begränsar jag mig till max 5 olika sorter o det tycker jag är perfekt ..

Tänk på att anteckna det ni dricker o jämför me dom andra sorterna så kommer det att bli riktigt intressant .
Lycka till

Afram
Sorbon

Tack för ditt inlägg!
Korv och salami var ett bra tips! Jag hade även tänkt mig saltapinnar, kex, oliver, tapanede, brie, blåmögelost. Är det något av dessa som bedövar smaklökarna? Kan tänka mig blåmögelosten men till en rochfort är det underbart!
Har du fler tips som kan förgylla kvällen??

Sanny

Sanny

Då känns det som vi har lite mycket öl kanske. Men det ska bli en kul kväll också:) Vårat tema kommer vara nyheter denna första ölprovning för att sedan ha andra teman som brittisk ale afton mm. Ölen vi kommer prova är Brooklyn stout 333ml, ictegems 375ml, Three Philosophers 250 ml, god påske 350ml, xs imperial sout 250ml, Skärgaards Porter 350 ml samt en klassisker rochefort 8 330ml. Givetvis kommer vi sitta ett bra tag typ från 17- 00, där vi har en tidsintervall på 1 timme/öl. Låter detta rent fel??

Tack för att ni bidrar med bra svar så vi kan förbättra våran kväll.

Sanny

Sanny

Låter jättetrevligt!

En spontan tanke dock... Då jag håller i provningar brukar jag bara använda 50-100 ml per öl vid själva provningen. Då behåller man skärpan under den mer "analytiska" delen. Det som sedan blir över dricker man med fördel under det minst lika trevliga "efter-provningen-samtalet"... Då kan man gå tillbaka och jämföra, få nya infallsvinklar osv.

Med de mängder du anger kommer ni ju trots allt att dricka motsvarande en liten flaska (250-375 ml) av varje sort och då talar vi samtidigt om kraftiga, karaktärsfulla öl rakt igenom. Sju stycken dessutom. Framme på den sista skulle åtminstone jag ha svårt med objektiviteten...! Wink

En liten tanke till... Då ni ju har ett antal fina porters/stouts kan det vara på sin plats att inhandla lite god chokladtryffel. Bättre dessertkombination får man leta efter!

Hursomhelst hoppas jag ni får en trevlig kväll... Det låter onekligen som om förutsättningar finns!

Bra tips!
Tack!

Då vi har mer än en flaska av varje räcker det som du säger att öppna en eller 2 och spara resten till efterprovningen. Så kommer vi absolut göra. Chokladtryffel kommer också att inhandlas;)

Du skriver att du håller i ölprovningar. Är det i slutet sällskap eller för allmänheten. Våra ölkvällar är ju "gröna" men under utveckling såklart.. Det skulle dock vara kul att gå på en välorganiserad för att lära och hämta inspiration.

Sanny

Sanny

Jag håller också i en del provningar på Monks Café i Stockholm. Jag vet att det hålls en del provningar utanför Stockholm också. Jag har för mig att det finns några länkar till sådana som håller ölprovningar på den här hemsida.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

Sidor