Jämtlands Bryggeri

Hejsan ölkamrater!
Det är så att jag och en liten grupp håller på att göra ett litet projektarbete som skolprojekt på Stockholms Universitet (Marknadskommunikation & IT) om jämtlandsbryggeri och deras ölsorter. Som vi antagligen alla känner till så har Jämtlands bryggeri i alla de tävlingar de ställt upp i varit väldigt prisade!
Speciellt på Stockholm Beer & Whiskey mässa nere i Nacka Strand.

Vi som fortfarande anser oss som öl amatörer undrar om vi kanske skulle kunna ställa några frågor?
Vi är väldigt tacksamma för alla svar vi kan få!

1. Jämtlands bryggeri framställer sig själva som ett väldigt litet bryggeri, men när vi efterforskat lite så är väll dom ett av de större mikrobryggerierna i Sverige? eller har vi fel i våra antaganden?

2. Då kvalitet är ett signum för de flesta mikrobryggerierna, men när man väljer en riktigt god öl till maten/helgen hur viktigt är då Pris/Smak/Tillgänglighet för er?

3. Om ni ser en ny Ölsort på systembolaget som har rätt beska / sötma / fyllighet provar ni den då?

4. Har etiketten eller designen på flaskan någon gång spelat en roll när ni köpt öl?

Vi vore jätte glada om ni har tid och kanske svara på någon utav frågorna! Om ytterligare frågor kan vi nås på: christofferatejdelund.se eller via c-andersatdsv.su.se

mvh Christoffer Andersson

1. Enligt hemsidan 700 000 L per år. Med andra ord ett av de större småbryggerierna.

2. Smak är viktigare än tillgänglighet, som är viktigare än pris.

3. Absolut.

4. Nej.

1. Se ovanstående svar.
2. Smak - Tillgänglighet - Pris. Pris skulle kunna vara ett hinder för öl man vill ha som standardöl under t ex semestern men den öl som kvalar in där ligger idag inte över 30 kr och där går inte gränsen för mig vad god öl får kosta.
3. Rätt beska och smak viktigast när jag köper öl jag gillar. Om jag ser en nyhet från t ex Österrike som, enligt bolagets oerhört amatörmässiga smakcirklar, verkar ointressant provar jag den gärna ändå.
4. Nja...köpte en Samuel Adams Triple Bock 1997 enbart efter utseende och drack en klunk. Idag handlar jag den enbart efter smak.

1) Se Rick Gordons svar+

2) Smak viktigast. Tillgänglighet sällan ett problem då jag jobbar nära ett av de tre bolag som har "allt". Pris är inte så viktigt (utom vid extremfall) då jag skall prova, men finns det två jag håller likvärdiga blir det naturligt återköp av den billigare.

3) Tittar ganska lite på beska/fyllighet/sötma delarna. Provar det mesta från bryggerier som jag uppskattat tidigare eller som verkar intressanta. T ex allt från Jämtlands.

4) Inte vad jag kan komma på. Kanske i urtiden när man fick en öppnare till en variant av falcon. Mff-öl innan matcher, men den är inte bra så det har jag slutat med. I övrigt omedvetet.

  1. Ja, de är större än många andra mindre bryggerier. Tyvärr har svenskan ännu inget bra ord för amerikanskans "craft brewery" utan "mikrobryggeri" har kommit att indikera en attityd snarare än en volym. Det minsta av "de stora" anser jag fortfarande vara Åbro, och Jämtlands har ett bra tag dit än.
  2. Tillgänglighet är givetvis primärt: Kan jag inte köpa ölet så kan jag ju inte dricka det. Smak är därefter viktigt; att para ihop olika smaker är intressant och givande. Pris känns som om det kommer långt efter - inom vissa gränser givetvis. Min gräns för "så dyrt att jag tänker mig för innan jag köper den som måltidsdryck" kanske ligger kring 40 kronor för en halvliter.
  3. Om jag ser en ny ölsort på Systemet så köper jag den. Punkt. Å andra sidan har jag med största sannolikhet redan diskuterat och funderat över den i veckor eller månader redan.
  4. Ja, men framför allt när jag handlat öl i utlandet som jag inte vetat någonting om. Men då har jag troligen försökt att detaljstudera texten på flaskan först. Det är lite intressant att ni nämner "flaska" och inte "förpackning". Har ni glömt burkar? Har ni tänkt på att vissa dyra öl levereras i en ytterkartong?

--
Den största svenskspråkiga ölbloggen? Ofiltrerat

1. Som övriga så svarar jag JA!

2. Pris spelar nästan ingen roll när jag ska testa en öl första gången. Där efter spelar priset en viss roll. Mer än 60-70 kr/liter för ett matöl. Alltså platsar de flesta ölen i den prisklassen. Pratar vi smuttöl typ Imperial Stout eller Barley Wine kan dom gärna få kosta mera för då dricker man så mycket mindre volym. 180 kr/liter som t.ex. Paradox Islay gick på är nog straxt över min smärtgräns, då väljer jag hellre Slottskällans IS, Nils Oscar eller så.

3. Jag provar så mycket öl som jag hinner på Systembolaget. Även öl som jag tror att jag inte kommer tycka om typ Bejing eller vad Kinesen heter som kom nu senast.?

4. Nej, jag har nog aldrig valt öl efter design. Där emot har jag starka åsikter om hur jag vill att en ölflaska ska se ut eller snarare inte ska se ut. Ju mindre lull, lull som flaskan har desto bättre. Duvel Tripel Hop blir knappast bättre av att den har en extra låda runt om.

/Uffe

Oj, det tog inte lång tid att få svar på detta forum märker jag. Jag är väldigt tacksamma för era snabba svar!

Undrar om man skulle kunna få ställa en spontan följdfråga?

Att spontant räkna upp svenska bryggerier?

Då vi sen ska göra samma fråga på folk på stan, då vi antagligen kommer få Pripps, Åbro, Spendrups som mest förekommande svar och inte så mycket mer. Då vi vill påvisa hur det skiljer sig emellan folk med intresse och de ointresserade.

Ifall någon har andra frågor angående detta lilla skolprojekt vänligen maila mig på christofferatejdelund.se så försöker jag besvara det direkt

Tack på förhand!

mvh Christoffer Andersson

Fråga 1

Jämtlands är ett av de större mikrobryggeriena

Fråga 2

För mig är smaken viktigast. Där efter är det tillgängligheten. Tyvärr finns alla Jämtlands öl inte på Systembolagets hyllor, vilket de borde vara. Den 1:e April försvann Heaven från Systembolagets sortiment. Priset är underordnat. God kvalitets öl måste få kosta. Mikrobryggerier har oftast bättre kvalité på sina råvaror. Jag dricker hellre några goda kvalitétsöl än en massa billig lager,men smärtgränsen går någonstans vid 30-35 kr för 50 cl.

Fråga 3

Ser jag att det är balans mellan fyllighet,beska och sötma så provar jag det. Tyvärr är Systembolagets smakklockor ganska missvisande.

Fråga 4

Etiketten är av undeordnad betydelse. Den skall profilera varumärket.
Se vidare grönahusets svar.

Sven-David Svensson
Lund

2. Smak och tillgänglighet är lika viktigt. En flaska som kan köpas någorlunda lätt hamnar självklart lättare i strupen, men till sist handlar det ju om vad som smakar gott (eller snarare vad man tror smakar gott).
Jag jobbar också nära en av de tre butikerna som får in alla nyheter och har därför ok tillgänglighet Beställningssortimentets hela kollin är emellertid ett ovälkommet hinder ibland. Jag vill sällan dricka 20/24 flaskor av en och samma öl. Priset spelar däremot ingen större roll för mig, även riktiga dyra öl hamnar då och då på min inköpslista. Men då blir det bara i enstaka exemplar.

3. För mig är det snarare annat som gör så att jag provar en ny ölsort, även om jag nog studerar Systemets "klockor" lite grann emellanåt.

4. Ja. Det har aldrig varit det viktigaste vid inköpsbeslutet, men visst spelar det roll ibland. Keramikflaskorna till Rogues XS var till exempel oemotståndliga...

Mvh,
Dan

2. Pris, smak, tillgänglighet
Smak är det första jag tänker på när jag väljer öl, men tillgänglighet och pris är inte helt oväsentliga. Det händer rätt ofta att jag åker till en systembutik med bättre ölsortiment än den som ligger närmast och någon gång då och då beställer jag öl från beställningssortimentet. Men jag gör inte vad som helst för att få tag i en viss sorts öl och är inte berädd att betala hur mycket som helst heller. Min smärtgränsa ligger någonstans mellan 80 och 90 kr litern. Det mesta som är dyrare brukar jag hoppa över (eller eventuellt skaffa billigare utomlands).

3. Rätt beska/sötma/fyllighet
Om du menar rätt beska/sötma/fyllighet enligt SB:s produktbeskrivningar är svaret nej. De spelar ingen som helst roll.

4. Etiketten eller designen på flaskan
En snygg etikett eller design kan i och för sig väcka en viss nyfikenhet, men det brukar inte vara avgörande på något sätt. Däremot måste jag nog erkänna att jag ibland väljer bort öl med etiketter, flaskor eller för den sakens skull namn som jag tycker är alltför fula, fåniga eller på annat sätt störande. Jag skulle t.ex. aldrig köpa öl i genomskinliga flaskor. Det känns helt fel bara.

/H.

Kul att så många svarar blankt nej på fråga 4 om man köpt öl med anledning av etiketten någon gång.

Jag svarar självklart JA på den frågan. Hur gjorde ni andra i er ungdom när ni inte var ölnördar? Varför köpte ni t ex Delirium Tremens första gången?

Fråga två: Jag handlar på systembolaget så det som inte finns där är ju inte tillgängligt. Priset är inte så viktigt om man köper öl av hög kvalitet. Smaken är viktigast.

Fråga tre: Provar de flesta nyheterna på systemet. Hoppar dock över ljusa lager och annat som verkar smaklöst. Tittar inte på vad systembolaget säger om smak och doft utan köper det som verkar intressant och provar själv.

Sidor