Mikrobryggeriernas öl på Systembolagets vinkällarbutiker?

Pä Systembolagets vinkällällarbutiker finns det många exklusiva viner och importerade ölsorter.
Nu finns ju många av mikrobryggeriernas öl i beställningssortimentet och på vissa lokala Systembolag. Vore det inte en bra idé att lägga flera av mikrobryggeriernas på vinkällarbutikerna?(Tokens röklakrisporter kommer att finnas på vinkällarbutiken från den 15 sept.) Då kan man beställa dem styckevis från vilket annat Systembolag som helst.
Tacksam för synpunkter från fler Ölfrämjare.

Sven-David Svensson
Lund

Jo, jag tycker det är ett bra förslag. Om nu inte regeringen vill införa gårdsförsäljning för att de är rädda för att det hotar monopolet, så borde de kunna acceptera ett sånt här förslag tycker jag.

Jag ser inte vad som skulle skilja den lösningen från att ta in varan i det ordinarie sortimentets modul T9, något som man uppenbarligen inte är intresserade av.

Varför? Jag kan givetvis bara spekulera, men jag tror det finns flera skäl:

Systembolaget anser sig inte kunna positivt särbehandla de svenska småbyggerierna mer än man gör (och anser sig tvingad till under hotet om gårdsförsäljning) utan att drabbas av EUs vrede. De svenska mikrobryggarna får ställa sig i samma "kö" som alla andra.

Systembolaget vill ha så lite intern distribution som är möjlig - den kostar pengar och Systembolaget är ett vinstdrivande företag som under senaste 10 åren (minst) jagat alla kostnader de kan hitta.

Jag har också fått intrycket att vissa småbryggerier inte är intresserade av att få distribution till hela Sverige. Eller snarare ordna distributionen, det finns fortfarande de som kör ut ölen till butikerna i den egna skåpbilen. Visserligen har Brill & Co kommit till som ett alternativ för dessa, men distributionen kan fortfarande vara ett problem.

Dessutom kan det ju finnas de som själva bara vill sälja lokalt. Jag vet inte om de finns eller hur många de kan vara, men det kan vara ett önskemål som Systembolaget bör ta hänsyn till.

--
Den största svenskspråkiga ölbloggen? Ofiltrerat.