Ekfatslagrad Järntorgets Arbetarporter

Den 15/12 las ett antal liter Ocean Järntorgets Arbetarporter på ekfat för första gången. Lagringen sker på ett fat från Jack Daniel´s Tennessee Whiskey. En smärre receptändring skedde samtidigt då jästen byttes från en brittisk till en belgisk jäst. Avsmakning efter två dagars lagring gav lovande intryck. Avrundning av malttoner samt en del vanilj.

Järntorgets Arbetarporter håller som vanligt 9 % ABV. Nya jästen gjorde framförallt att den rostade malten kommer fram i smakbilden. Just nu serveras Järntorgets Arbetarporter bryggning No 1 på Bishops Arms Järntorget i Göteborg. Leverans av bryggning No 3 med den nya jästen sker i veckan (ej lagrad på ekfat). Ekfatspremiär sker efter nyår.

Hoppas att Ölfrämjare och andra uppskattar denna variant och feedback är alltid välkommet.

Hälsningar

Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg

Tyvärr så kommer den bara att serveras på Bishops Arms Järntorget, Göteborg. Detta på grund avv dom köper hela brygden. Kan möjligtvis dyka upp på cask på Bishop i Malmö. Den kommer att buteljeras i små mängder till Bishops Arms Järntorget för lagring.

Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg
www.oceanbryggeriet.se

Alltid trevligt då trevliga människor kommer till Göteborg och testar öl. Särskilt närproducerat från Ocean och Dugge. Tänk på miljön, konsumera nära. Ni som reser hit kan alltid passa på att gå på Liseberg.

Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg
www.oceanbryggeriet.se

Valet av ny jäst var lite ofrivilligt, det fanns bara den jäststammen att tillgå vid bryggningstillfället (dvs en jäst som tål att jäsa ut en öl på 9% ABV). Tycker att smakerna är hyfsat lika, kanske med en liten större betoning på svart-, chokladmalten samt det mindre mängden rostad korn som finns med i receptet.

Jack Daniel-fat kontra ett använda till exempel ett bourbon-fat är jag inte vill ha ett kolat ekfat. Detta medför, som jag i alla fall tror, en mer mjuk avrundning vid lagring med smak av vanilj och lite lättare toner från själva eken. Vi får se. De öl som jag testat som lagrats på just koilade bourbonekfat tycker jag personligen ha haft för mycket "trä" i smaken. Detta hör naturligtvis på lagringstiden.

Vi får se vad som händer, men de tidiga provningarna lovar gott. Förmodat första släpp i januari 2009 på Bishops Arms Järntorget, Göteborg.

Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg
www.oceanbryggeriet.se

Du kan ha rätt, inte hundra på det. Men om jag har fattat det rätt (såg en dokumentär om Bourbon) så är skillnaden mellan en Bourbon och en Tennessee Whiskey just att den senare ej lagras på kolade ekfat. Däremot så filtreras denna whiskey genom ett tjockt lager av kol. Du har nog rätt vad det gäller smakerna, att dom kommer ut mer ur ett kolat fat. Men jag tycker att de öl som lagrats på bourbon-fat har fått en lite "träig" och inte så trevlig smak av dessa ekfat. Men det är tycke och smak och kan också ha med "överlagring" att göra. Samtalat en del med en bryggare på Irland som varit nere i Frankrike ock diksuterat saken med en vinmakare. Denne fransman tyckte också att man ska vara försiktig för att inte "förstöra" de mjuka tonerna som lagring ger med "överlagring". Men detta har som sagt med tycke och smak att göra.

Blanda en vällagrad öl med en svagare av liknande typ kan också vara en idé. Eller att man vid bryggningen av exempelvis en stark stout tar ut svängarna med det rostade kornet, så att ölen i original blir väldigt stringent och torr. Detta kan sedan lagras bort.

Får se vad som händer.

Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg
www.oceanbryggeriet.se

Icke Smile Dock så får det bli lite senare i vinter då december och januari brukar vara allmänt "tunga" månader ekonomiskt. Har ju aldrig kört en krogrunda i götet så man får ju faktiskt skämmas lite Smile

Har nu testat portern efter två veckors lagring. Mycket trevliga fattoner i ölen. Så det blir premiär i liten skala (förmodligen 10 liter) på Bishops Arms Järntorget, Göteborg i början av året.

God Fortsättning

Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg
www.oceanbryggeriet.se