Debutanter i Nacka Strand

SBWF loggaÅterigen slår Stockholm Beer & Whisky Festival rekord. Cirka 1700 drycker, ingen orkar räkna. Sammanlagt är det 85 utställare. I tävlingen deltar 607 flasköl och 239 fatöl. Av svenska bryggerier saknas bara Kopparberg helt.

En som är med för första gången är Krönleins. För första gången finns deras färsköl, Källaröl, utanför Halmstad. Det togs fram först till Halmstads 700-årsjubileum, men finns kvar sedan dess. Det finns också i Grebbestad och Göteborg. Det är alltså opastöriserad Three Hearts. För övrigt har man med sig de egna märkena och de man licensbrygger, Kaltenberg och König Ludwig.
Två Bryggare var med en gång på 90-talet, 1997 tror man. Nu är man tillbaka med Färsköl, Classic och Mörk. Man har även med sig märkena man har agenturen för, Weltenburger, Platan och Lobkowicz. Historien börjar med Tommelilla Bryggeri 1953, det sista nya bryggeriet före 1985. 1996 började man brygga i restaurangen i Ystad.
För första gången är det ett finskt mikrobryggeri med. Det är Teerenpeli i Lahtis. Det startade 1995 när krögaren tyckte att det var dags att brygga eget öl. Nu finns det på Teerenpelis fem restauranger. Förhoppningsvis kommer det även att komma i tax-free. Ölen är Onnenpekka lager, Hippaheikki bitter, Vauhtiveikko veteöl och Hullujussi porter. Man gör även whisky. I mars flyttade bryggeriet ut från restaurangen. I och med det fördubblades tappningskapaciteten.
Det är mycket från USA. Oliver Twist har som vanligt en monter full med amerikanare. Monks Café har 42 stycken, Goose Island oräknat. I en egen monter finns Butte Creek från Chico i Kalifornien. Alldeles riktigt, granne med Sierra Nevada. Det startade 1996. Ölen är en pilsner, en porter, en välbalanserad India Pale Ale och en mycket välhumlad pale ale. På SBWF hade de inte med sig sin starkaste sak, Train Wreck på 9 %.
Det fanns även öl från andra länder. De Jonge Eurenius AB har med sig två mycket speciella öl, HΨ och HΨ Cuvée. Namnet uttalas ai. Det uppfanns av italienaren Mario Chiaradia, grundare av ZAGO srl. 1998 kom vanliga ölen som båda är framställda enligt champagnemetoden och är 11 %.Den vanliga HΨ är ljus och mycket aromatisk med toner av aprikos, ananas, dadlar och sherry. Cuvée är mörkaretoner av dadlar, rusin, rom och enbär. Sådana som föredrar öl brukar föredra cuvéen. Vanlig HΨ finns i systembolagets beställningssortimnet, nummer 88673.
Lars Bergvall