Celebert besök på Nacka Strand

Det är inte varje dag Stockholm Beer & Whisky Festival får besök av en som är ättling i nedstigande led från Maria Stuart. Lady Catherine Maxwell Stuart var med när den 14 upplagan av Stockholm Beer & Whisky Festival invigdes. Ännu bättre: På måndag kan man köpa hennes öl på Systembolaget!

Frågan är vad som är mest fascinerande: Ölen eller historien bakom. Traquair House gör anspråk på att vara Skottlands äldsta bebodda hus. Från början var det kungarnas jaktstuga och är från 1107.

Man har dokument från 1500-talet som visar att man bryggde öl i köket. Då användes ingen humle. På 1700-talet började man med humle och byggde ett särskilt brygghus. Det var i bruk till början av 1800-talet. Sedan användes det som skräpkammare. 1965 började den dåvarande lairden röja i skräpkammaren och fann till sin stora förvåning ett komplett bryggeri. Lairden hade arbetat med whisky och kom på idén att brygga öl. (Det var inte dottern som kom på idén. Hon var ett år vid tillfället) Han fick hjälp av sin vän Sandy Hunter på Belhaven. Till att börja med gick det inte något vidare. På 60-talet var traditionell, mörk scotch ale fruktansvärt ute och det var svårt att bli av med flaskorna. Samtliga flaskor var numrerade och hade brygdens nummer.

Efter att Camra startade 1971 och Michael Jackson skrev om ölet började det ta sig. 1995 kom Jacobite Ale för att fira 250 årsminnet av jacobitupproret. Stuarts är starka jacobiter och skotska nationalister. 1745 lovade lairden stöd åt jacobiterna och svor på att grindarna till huvudingången till slottet skulle hållas stängda tills det var en Stuart på Skottlands tron. De är stängda än idag.

Det senaste ölet är Laird’s Liquor. Mannen på etiketten är lairden från 1745. Ölet är jäst med lakritsrot. Det togs fram till en lakritsfestival.

Det finns mycket annat nytt i årets upplaga av SBWF. Slottskällan har en strong ale på 6,7 %. Den hoppas man komma med på Systembolaget i februari. Den finns just nu på O’Connors. Nästa vecka finns det en ny försöksbrygd på O’Connors. Om jag bodde i Uppsala vet jag precis var jag skulle befinna mig den här veckan och nästa. De har också dammat av det gamla receptet på Kloster. Den kommer i fortsättningen att vara årgångsmärkt. Slottskällan har ett problem. På grund av strul med ny personal och annat missade de anmälan av julölen med två dagar. Det hjälper inte att Nisse finns i julölssortimentet sedan flera år. Nu är det i beställningssortimentet. Det finns dock en öppning: Butikschefer kan be att få ta in det om det finns tillräcklig efterfrågan. Gör det: Tjata på butikschefen om att ta in ölet.

Det här bara lite om vad som finns på SBWF. Mera kommer i kommande rapporter och inte minst i Maltesen.