Ölprovning med O’Hanlon

Det bästa med Great British Beer Festival brukar vara ölprovningarna. Nu är det dags på Stockholm Beer & Whisky Festival. Den 30 september arrangerade Invicta en provning av öl från O’Hanlons bryggeri. Provningsledningen var synnerligen sakkunnig: John O’Hanlon själv.

Han berättade en del om sin bakgrund. Från början var han i pubbranschen. 1995 startade han ett pubbryggeri i London. Efter fem år blev det trångt, han sålde puben och flyttade bryggeriet till Whimple i Devon. Bryggeriet är på 4500 liter och han har nio anställda. Själv bor han ovanför bryggeriet och han och hans fru arbetar gott och väl heltid med det.

Den första ölen var Royal Oak. Den är ett av varumärkena som O’Hanlon övertog från Eldridge Pope. Det bryggs enligt samma recept från 1896 och med samma jäst som Eldridge Pope använde. Royal Oak är av typen India Pale Ale och innehåller bland annat Cascade och rostad malt. O’Hanlon hade hjälp av Eldridge Popes siste bryggmästare, Dan Thomasson, när han tog fram ölet. Det var hans speciella skötebarn och han var mycket noga med att det skulle bli rätt.

Öl nummer två var ett speciellt öl: Port Stout. Det är alltså en stout med en skvätt portvin. Man måste känna efter mycket noga för att känna portvinsmaken. Ursprunget är en baksmällemedicin uppfunnen på irländska pubar. Portvinet ger en mycket mjuk smak.

De tre andra ölen kom också ursprungligen från Eldridge Pope. Det var tre årgångar av Thomas Hardy’s Ale, 2003, 2004 och årets. Den största skillnaden var mellan årets och fjolårets. Det var inte så stor skillnad mellan 2004 och 2003. Det är ett mycket besvärligt öl att göra. O’Hanlon måste planera produktion under hela året i förväg så att det blir en två veckors lucka då THA kan läggas in. Det går åt två jäststammar plus att den är efterjäst på flaska. Även de två andra ölen är bottle conditioned.

Även i år finns det en cask Thomas Hardy’s Ale i Invictas monter. Men det finns mycket annat också: Öl från Meantime, Ridgeway, Freeminer med flera. Dessutom två fatöl från Sierra Nevada som aldrig har serverats utanför USA tidigare: India Pale Ale och Brown Ale.

När vi från Svenska Ölfrämjandet besökte Jämtlands bryggeri 2003 talade David Jones om att göra en Imperial Stout. Nu finns den i Jämtlands monter. Den heter Baltic Stout och görs på Pale Ale malt, kristallmalt, ambermalt och rostad malt. Humlen är Hallertau Northern Brewer, Bramling Cross och East Kent Goldings. Resultatet är en kraftfull sak med 7,8 % alkohol.