Vilken typ av förpackning föredrar du när du köper öl?

returglas
65% (40 röster)
burk
5% (3 röster)
PET-flaska
2% (1 röst)
engångsglas
18% (11 röster)
profilglas
11% (7 röster)
Totalt antal röster: 62

Kommentarer

Jag föredrar returglas av miljöskäl. Många av mina favoritöl finns endast på engångsglas. (Oppigårds öl Nils Oscars t.ex.) Returglas är på väg att fasas ut från marknaden.

Resturanger och pubar kräver en snygg trendig glasflaska ställs fram på bordet. När bryggeerierna byter från returglas till engångsglas blir samma öl flera kronor dyrare per liter vilket är ett ofog.

Burköl köper jag endast om den innehäller en sk. kvävgaspatron för att få ett extra fint skum. (Killkenny Guinnes t.ex.)

Sven-David
Lund

Planerar på att starta ett litet bryggeri, har hört mig för angående retur glas, men det kostar alldeles för mycket att använda sig av returglas för ett litet bryggeri, det låter knäppt , men det är sant, den billigaste lösningen är engångs glas.

Här är svaret jag fick på min förfrågan....

Det här med flaskor och backar är inte så lätt som man tror. För det första kan man inte köpa flaskor eller backar. Det är returflaskor vilket kräver att man hämtar hem de från marknaden. Man måste sortera och diska dem (33 cl flaskan). Det är något enklare med 50 cl flaskan, då man slipper att sortera den. För det andra måste man ha ett avtal med Svenska Returglas 33 cl AB resp Svenska Returglas 50 cl AB, där man förpliktar sig att kunna lösa in backar från marknaden vid eventuella utskrotningar (Dyrt).
Jag brukar alltid rekomendera mindre bryggerier att använda engångsglas och kartong. Flaskorna är snyggare och kan profileras.

Ja, ni ser ju själva, trist, många småbryggerier skulle nog gärna använda returglas om det bara fanns möjlighet, men som det ser ut nu så skulle det innebära att ölen skulle bli ytterligare några kronor dyrare per liter, hugaligen...
Visst är Sverige fantastiskt?

Ska man gå på Systembolagets efterforskningar är det återvinnings-PET som ger den minsta miljöpåverkan.

Vad jag förstått från folk som kollat på öls åldrande är det burkar som är att föredra - de är lika täta som glas med kronkapsyl men man slipper problemen med ljusskador.

Dock brukar de reservera sig för långtidslagring av öl, där vet man inte riktigt hur burken och ölen kommer överens.

Smile

Harboe Guldøl (nr 1213) 5,7 %

Har en PET flaska som är lättburen och praktisk, om innehållet kan man ha synpunkter på MEN detta smakade betydligt bättre ÄN RIGELLON som kom på 70 talet och den smakde plast!

:beer:

Hup Holland

ÖlöppnareKom och tänka på denna öppnare som jag har liggandes på jobbet... Smile

--
Thomas Nilsson

Vad är profilglas?

Profilglas

Ett profilglas är ofta ett specialdesignat glas just för det varumärket.
Ett exempel är Spendrups Old Gold.
Rätta mig om jag har fel.

Sven-David
Lund

Jo det låter rimligt, men vad är då den egentliga skillnaden mot "engångsglas"?

Med "engångsglas" menar vi neutrala flaskor som bara är avsedda för att fyllas en enda gång. De är ofta betydligt tunnare och lättare än returglas.

Med profilglas menar vi en "designad" flaska som ofta har diverse präglingar i glaset. De är dyrare i tillverkning och ofta betydligt tjockare och tyngre än vanliga engångsglas. Bygelflaskor är ofta specialdesignade och väger mycket mer än andra flaskor.

Och i regel, vad jag hittat, med pant.
I alla fall i det landet som ölen kommer från.