Månadsmöte i Stockholm, med ostprovning

forum
Tid: 
lör, 2010-05-08 15:00 till 17:30
Plats: 
Black and Brown Inn, Hornsgatan 50B (T-Mariatorget)

Fullbokat, med väntelista. Men det går naturligtvis bra att komma till Black and Brown och ta en öl.

Majmötet börjar med samling vid Black and Browns pumpar (nåja, kranar) och lite information. Sedan blir det en kort vandring till en ostkällare där vi får träna smaklökarna på diverse nederländska ostar och fundera på vilka ölsorter som kan passa bäst till dessa. En introduktion med presentation av Nederländernas osttraditioner ingår också.

Denna gång är deltagarantalet begränsat till 20 så jag måste be om föranmälan.

Kostnaden blir 240 kr per person, det inkluderar föredrag, ost, öl, vatten, bröd, och betalas på plats.
(Om du har anmält dig men inte kan komma måste du avboka senast fredag kl 14. Använd anmälningsformuläret. Om du avbokar senare eller uteblir måste du tyvärr betala 200 kr.)

Direkt efteråt går det bra att handla ost med 10% rabatt.

Kommentarer

Trots regn och rusk strömmade ölfrämjarna i lördags in på Black and Brown för en knapp timmes inmundigande av lite öl, och för inräkning av dem som lyckats få en plats till ost- och ölprovningen.
Sedan bar det iväg ut igen för en kort promenad några kvarter bort till ostbutiken Gamla Amsterdam på Hornsgatan 39A. Där välkomnades vi av ägaren Max Rovers som visade oss ned för en brant trappa till dukade bord i källaren. Vid varje plats stod en tallrik med fem olika nederländska ostar och till det fem olika öl från Nederländerna och Sverige. Men innan vi fick sätta tänderna i ostarna berättade Max lite om osttillverkning i allmänhet, om nederländska ostar i synnerhet och gav oss dessutom svaret på varför ostar från Nederländerna är så salta. De nederländska ostarna tillverkas främst i provinsen Nord-Holland – en landsdel som tidigare var havsbotten. Gräset i detta område innehåller därför salt och när korna äter gräset blir även mjölken lite salt.
Sedan var det dags för mat och dryck! Den här gången var det ingen blindprovning av vare sig det ena eller det andra. Alla fick istället varsitt papper med ett schema över alla ost- och ölsorter. Till varje ostsort rekommenderades en särskild öl, men vi provade även om något av de andra ölen passade bättre än det föreslagna. Följande delikatesser fick vi prova:

1. ”Munkost”, d.v.s. kittost Rouge Pittoresque (lagrad 15 veckor) till La Trappe Tripel
2. Boerenkaas (Bondost) med rosmarin och oregano till La Trappe Witte Trappist
3. Opastöriserad stark Bondost till Oppigårds Golden Ale
4. Ko: Kummin Stark (lagrad 60 veckor) till Grolsch
5. Ko: Purmer Stark (lagrad 5 år) till Nils Oscar Barley Wine 2007

Efter omröstning via handuppräckning visade det sig, att alla de rekommenderade ölen fick flest röster – även om alla inte fick absolut majoritet. Ölen hade valts ut av Thomas Nilsson och Gunnar H med viss slutlig beslutsrätt av Gunnars hustru.
Temat för detta månadsmöte var ett mycket gott initiativ som uppskattades av alla deltagarna! Inte minst var det trevligt att bli lite mer allmänbildad om osttyper och –smaker. Det finns till och med ett Ostfrämjande att bli medlem av!
Van ons allen: Max, een hartelijk dank voor de interessante lezing en de lekkere kazen!

Nästa månad blir det ölpicknick – om vädret tillåter...

Cecilia Hansson