Mikrobryggeri i Västerbotten

Jättespännande med alla små bryggerier som dyker upp lite här och var. Av någon anledning finns väldigt få i Norrland och vårt län, Västerbotten, hittar man inget sedan Till-bryggeriet lade ner någon gång på tidigt 80-tal. Vi är ett gäng som tycker det är beklagligt och vi har därför börjat undersöka möjligheterna att själva starta ett mindre bryggeri. Målet, åtminstone på kortare sikt, är att starta i liten skala och driva bryggeriet ideellt på fritiden och producera kanske 4-5000 liter/år, att sälja till lokala puber och kanske till Systembolaget nu när möjligheten att sälja lokalproducerat lättas upp. Vi har inga drömmar om att tjäna några stora pengar, men man vill ju inte driva det hela med förlust.

Vi har börjat få pejl på vad utrustning, lokal och tillstånd m.m. kan kosta, med hur stor kan intäkten bli? Vår fråga är om någon vet hur mycket en normal pub betalar för fatöl per liter?

Det är nog svårt att få ett bra svar på vad en pub vill betala. Vi har både mikrobryggare, pubägare och distributörer och kombinationer av dessa på listan och som brukar vara här. Har ni tur Smile får ni även deras åsikt.

Jag tror att om du räknar på vad det kostar er att framställa ölen så kommer du i samma storleksordning som de flesta mikrobryggarna i Sverige. Självklart gäller det att jämföra samma öltyp. Sedan måste du kunna distribuera ölen och där finns det olika varianter. Antingen kör ni själva ut den eller så anlitar ni någon distributör. Detta och lite till ger vad ni behöver få betalt för ölen. För det är vad ni behöver få betalt för ölen som kommer att styra ert pris och inte vad en pub vill betala.

Sett vad puben vill betala så skall ni akta er för att jämföra med "dussinöl". Den summa som en pub betalar för dessa går inte att jämföra med priset för en god hantverksmässigt framställd öl. Jag tror att där ligger en av era utmaningar nämligen övertala lokala pubar att de skall köpa er öl till ett högre pris än vad de kan få öl för från några av de större bryggerierna. En annan variant är att sälja till de ställen som redan i dag säljer mikrobryggd öl. Ett urval av dessa finns i vår publista. Och väljer ni den vägen får ni konkurera med kvalitet för att vi kvalitetsmedvetna öldrickare skall välja er öl... Lol

Jag föreslår att ni kontaktar Sveriges Småbryggerier, http://www.sverigessmabryggerier.se/ de borde kunna ge er lite tips!

Vissa av ovanstående saker kanske är självklara för er, vad vet jag Smile

Lycka till med er satsning!

--
Thomas Nilsson

Tack för ett snabbt svar. Jag återkommer med mer info om vi lyckas med vår satsning