Ändring av kriterier för publistan

Vår publista har några kriterier som behöver ändras. Hittills har man kunnat lista ett ölställe som inte uppfyller våra pubkrav, bara genom att kalla den restaurang.

Vi "pubmasters", Thomas Nilsson och Gunnar H Eriksson, vill genomföra en ändring - men inte utan att först konsultera er användare.

Ändringsförslaget innebär följande:

1) Pubar och restauranger som nämns i de tryckta pubguiderna för Stockholm, Göteborg och Skåne får stå kvar på publistan även om de inte uppfyller de nya kriterierna. Vid nytryckning ska de nya reglerna gälla.

2) Vi tar bort det högre minimikravet för pubar i storstadsregionerna; även där tycker vi det kan räcka med 20 ölsorter, om ingen protesterar.

2b) SENARE TILLÄGG:
- Kravet på bardisk ändras till bardisk eller liknande utrymme där man kan dricka sitt öl utan mattvång.
- Grundkravet på minst 5 fatöl ändras så att ett riktigt stort (hur stort?) sortiment av intressant flasköl också ska anses ok för en pub. Men om fatöl finns så tycker vi fortfarande att åtminstone ett av dem ska komma från annan leverantör än de fyra stora - är det ett rimligt krav?

3) För restauranger vill vi skärpa kraven. En restaurang ska inte bara vara ett ölställe med för få öl utan en kvalitetsrestaurang med bra öl. Vi har funderat länge på kriterier för "kvalitetsrestaurang" och efter mycket huvudkliande kommit fram till att krogar som nämns i White Guide aktuella upplaga ska kunna komma i fråga. Om de har ett bra ölsortiment förstås, som presenteras något så när jämlikt med vinerna. Dessutom kan vi tänka oss att godkänna krogar som det senaste året fått bra betyg i lokalpressen, t.ex. i DN:s På Stan eller motsvarande.

4) Vi vill lägga till en lista på fatöl från andra bryggerier som levereras av de stora industribryggerierna - detta för att underlätta bedömningen om fatölsuppsättningen ska uppfylla våra krav (Norrlands Guld + Wisby + Mariestads + Heineken + Starobrno duger inte...)

Det var väl i stort sett allt. Nu väntar vi ivrigt på kommentarer. En månad får ni på er, sedan fattar vi beslutet och putsar publistan i enlighet med de nya reglerna.

Min kommentar gäller kanske inte ändringarna i sig, utan är mer en fundering gällande fatölskraven.
Passar det inte in under denna tråd så flytta gärna till annan del.

Varför är det krav på fatöl för att man ska få vara med?

Om man har en pub med säg 2 fatöl men 50+ flasköl, är man då automatiskt utesluten?

Ett exempel är Rotary Pub i Göteborg som för tillfället har två fatöl, Spitfire och Pilsner Urquell, men dryga 70 flasköl.

De ölen man har för tillfället:
http://www.rotarypub.se/inne.php
visar väl på att man har tillräckligt med kvalitetsöl om man bortser från fatölssidan.

Tittar man ex på Haket (Göteborg) har de sällan mer än 4 till 5 fatöl på samtidigt, men de tror jag får klara sig kvar just för att de har ett sånt stort flaskölssortiment och ölintresse?

Eller är reglerna mer tumregler för att man enkelt ska kunna säga ja eller nej, medan man i fallet Rotary istället får ta upp det hela till diskussion?

Jag tycker absolut Haket skall vara kvar, samtidigt kanske även Rotary Pub "skulle få vara med"?

---

För att knyta ihop lite med ursprungliga inlägget -

4) Om man tittar på nya Ölstugan Tullen i Göteborg har de typ 3 fatöl från svenska micro, sedan 5-6 fat från Wisby och ett fat från Spendrups, om de från Wisby inte räknas slutar det med att Tullen endast har 3 fatöl som duger och inte borde få vara med i listan?

Ja detta med fatöl är ett litet problem för oss. Av historiska skäl har vi behållit kravet på minst 5 kranar; det är många som tycker att en pub ska ha fatölstappar på eller vid bardisken, men det är som du säger att det finns ölställen med massvis av bra flasköl men inga fatöl eller bara något enstaka. Kanske ska vi ändra siffran åt något håll - diskussionen får utvisa.

Vi har brukat tillämpa 5-kravet lite lösaktigt, men tänkte bli lite hårdare framöver eftersom det numera finns ganska många bra ställen som uppfyller kravet, speciellt i storstadsregionerna.

Vad gäller studentpuben Rotary så fanns den med tidigare med togs bort med anledning av de få kranarna, men först efter att det utgått efterlysning av kommentarer om den trots allt borde få vara kvar på listan; kanske som den enda på orten om man tänker stadsdelar. Men det kom inga kommentarer.

Haket har tillräckligt med kranar; att någon vilar ibland får vi ta...

Vad gäller din fråga om Ölstugan Tullen så räcker det bra med en kran som inte kommer från Spendrups.

OK, tackar!

---

Vill för övrigt bara att lägga till att Rotary inte är en studentpub.
Den ligger i ett studentområde, det är mestadels studenter som går dit, de som jobbar där (ideellt) är oftast studenter eller fd studenter, men alla som har åldern inne är välkomna.

Studentpub för mig är de som har som krav på kårleg eller liknande, jag har inte varit student på, hmm, rätt länge, men vare sig jag eller mina icke-studerande kamrater har haft några problem med personal eller gäster på Rotary.

Nu är kriterierna officiellt ändrade - du kan lugnt lägga in Rotary!

Utveckling och förändring är oftast bra. Detta ändringsförslag ställer jag upp på -- spec 3) och 4). Där är ju de väsentliga förändringarna. Kör!