Kört för gårdsförsäljing?

( )

"Statens folkhälsoinstitut avstyrker gårdsförsäljning

2011-06-15
I ett remissyttrande avstyrker Statens folkhälsoinstitut förslaget att införa så kallad gårdsförsäljning av alkohol. Förslaget innebär ett avsteg från rådande princip i svensk alkoholpolitik och medför en risk för negativa konsekvenser för folkhälsan."

http://www.fhi.se/Aktuellt/Nyheter/Statens-folkhalsoinstitut...

Hmm. Betyder detta att det är kört för mikrobryggerier och vingårdar m fl att få försäljningstillstånd...

Detta beslut hade jag helt gått miste om. Jag såg mycket fram emot en "gårds/bryggeri"-försäljning, detta är ju närmast en självklarhet på alla bryggeri man besöker utomlands. För vem vill inte köpa hem någon flaska av den där goda ölen man just provat (och kanske någon att lagra något år eller så?).

Att det medför en risk för folkhälsan är ju bara statligt förmyndardravvel. I så fall borde väl staten sätta stopp för alla smuggeldroger först? Jag har svårt att tro att "gårds/bryggeri"-försäljning skulle omsätta mer pengar/volym än smuggelölen gör idag (om inte något "gård/bryggeri" får för sig att börja sälja ölflak för 79 kronor styck först).

"Gårds/bryggeri"-försäljning skulle ju om något stöda svenskt företagande, näringsliv, arbetsmarknad, etc. etc. etc.

Vi är väl många medlemmar i Svenska Ölfrämjandet som är för en "gårds/bryggeri"-försäljning i Sverige, eller? Gör din röst hörd!

Som vanligt då, vi bor ju i det fantastiska landet Sverige, där tiden står stilla och inget händer...
Allt ska vara lagom , för lagom är ju alltid bäst, eller?

Hoppas Rövare Reinfeldt tar tag i saken och får något gjort!
Annars får vi helt enkelt byta ut honom, tillslut vinner vi...

Ja majoriteten i riksdagen borde vara för en "gårds/bryggeri"-försäljning i Sverige rent krasst.

Troligtvis är staten bara rädd att om "gårds/bryggeri"-försäljning tillåts så urhålkas argumentationen för att behålla monopolet på alkoholförsäljning via Systembolaget.

En "gårds/bryggeri"-försäljning skulle ju gå att kontrollera precis som med utskänkningstillstånden på restauranger. En gård eller ett bryggeri, skulle kunna ansöka om "gårds/bryggeri"-försäljning och få det beviljat eller ej beroende på hur bra det uppfyller de kriterier som sätts upp. Om gården eller bryggeriet sedan missköter sin "gårds/bryggeri"-försäljning kan tillståndet helt enkelt dras in.

Ökad diskussion på alla forum och medier angående "gårds/bryggeri"-försäljning skulle kunna få stor genomslagskraft och tvinga partierna att ta upp denna fråga på dagordningen...

... för vilket resultat tror ni ölfrämjare att en folkomröstning om "gårds/bryggeri"-försäljning skulle få? Smile

Jag kan berätta om gårdsförsäljning på mikrobryggeriet Islay Ales på ön Islay utanför skotska västkusten. Alla whiskyintresserade känner till den ön...:-)

I byn Bridgend finns ett slags "hantverkarcenter" som heter Islay House Square. Där finns ett flertal hantverkare och andra småföretag, bland annat Islay Ales. Man brygger 7-8 st olika öl. När man kommer in i bryggeriets besökslokal (övre högra fotot på bryggeriets startsida) finns tre kranar för gratis provsmakning. Men man öppnar också gärna flaskor om du vill provsmaka några av de andra sorterna.

Det går bra att köpa en eller flera flaskor. Dessa får man dock INTE öppna och dricka inne i lokalen. Däremot går det bra att låna en öppnare och ett glas för att ta med sig ut på gården där man kan sitta och avnjuta sin öl...:-P
Sedan lämnar man tillbaka glaset...

/kimmen