Ängö Kvartersbryggeri - Ölprovning på Gloria´s den 18 februari

forum
Tid: 
lör, 2012-02-18 16:00 till 19:00
Plats: 
Gloria´s i Lund

Hej och tack till alla som gjorde den Belgiska ölprovningen den 14 januari till en lyckad tillställning.

Ni som var där och som vill se vad vi verkligen höll på med rekommenderar jag att gå in på http://www.brewclub.se/ under senaste provningen…. gäller även er som inte var där och som vill se vad ni missade.

Den 18 februari kl. 16.00 har vi den stora äran att få ta emot en representant från Ängö Kvartersbryggeri vid vår provning på Gloria´s:

År 1910 byggde Nils Gustav Blomqvist ett gediget gårdshus på sin fastighet på Ängö i Kalmar där han inredde N.G. Blomqvists Tunnbinderi. På väggarna hängde verktygen i rader och i ena hörnet av lokalen brann det i eldstaden, där träet till tunnorna värmdes upp. Gick man upp för trappan fann man ett virkesupplag, en såg och en svarv. Nils Gustav och hans arbetslag som bestod sex, sju stycken tunnbindare och hantlangare tillverkade tunnor för allehanda våta varor. Det var sillfjärdingar, byttor, spannar, baljor och ölkaggar. Allra bäst sålde smördrittlingarna i vilka småländska och öländska mejerier förpackade sitt smör för vidare export till England. I nästan sextio år pågick verksamheten i huset innan Nils Gustafs son Albert band den allra sista tunnan 1968. Därefter har byggnaden använts som lagerlokal.

Hundra år efter uppförandet är det så åter dags för hantverkskunnande i det gamla tunnbinderiet, och verksamheten är närbesläktad. Det ska återigen levereras ölkaggar! Numera är de gjorda i rostfritt stål och fyllda med smakligt innehåll. Hela lokalen har genomgått en omfattande renovering under vintern 2009/2010 och anpassats för bryggeriets behov med golvbrunnar, kakel och klinker.

Bryggeriutrustningen är tillverkad i Österrike och består av ett kopparklätt bryggverk (mäsk- och kokkärl med tillhörande silkar) anpassat för en volym på 1600 liter per brygd som står prydligt placerat innanför de vackra spröjsade fönstren på bottenvåningen. Värmekällan till bryggverket är en gasoldriven ånggenerator på 130 kW. En trappa upp hittar man två jästankar och sex lagertankar, också de på 1600 liter netto, svetsade i rostfritt stål.

Initiativtagare och bryggmästare i det lilla kvartersbryggeriet är kalmariten Johan Håkansson som sedan 1993 bryggt öl hemma i källaren för husbehov. I och med starten av bryggeriet kastar han sig in i den spännande och växande mikrobryggeribranschen.
Se mer på http://www.angol.se/index.php?page=startsidan

Pris 300 kr. 250 kr för medlemmar i SÖ. inklusive mat
Anmälan senast den 15 februari på beertasteatbrewclub.se

Max 30 pers så först till kvarn…. OBS får ni förhinder så se till och avanmäl er

Andra datum att hålla koll på

24 mars Påskölsprovning

28 april Blindprovning på Skånska mikrobryggerier

18 maj Ölrunda, kassatömning, Köpenhamn

16 juni Sommaröl