Hur definierar vi ett mikrobryggeri?

( )

Det kanske bara är jag som är jävligt petig men jag tycker att många slänger sig med epitetet mikrobryggeri men att uppfattningen om vad som är mikro- respektive (antar jag) makrobryggerier brukar skifta lite från person till person, lite som om det snarare är etiketten mikrobryggeri, en attityd och inställning snarare än bryggkvantiteter och resurser vi snackar om.

Hur definierar ni ett mikrobryggeri?

EU definierar det som 200000 hl. (Hoppas att jag fått till nollorna rätt Smile ) Dvs alla bryggerier som producerar mindre än 200000 hl är "Craft breweries". Sedan finns det en fransk regel som säger bryggerier med mindre än 10 anställda...

--
Thomas Nilsson

Från början var gränsen en miljon liter om året. Den har enligt uppgift höjts till fem miljoner. Det låter konstigt men en del slog rejält i taket. Det är så att mikrobryggeri har allt mera kommit att stå för alternativt bryggeri och Boston Beer och Sierra Nevada vill mycket gärna ha kvar stämpeln som mikrobryggeri. I USA försöker man gå över till termen craft brewers. Om inte ett av dessa hette Hantverksbryggeriet skulle vi kanske göra det här också.

Lars Bergvall
Stockholm

Jag uppfattar det som att mikrobryggeri är mer av attityd- än kvantitetsfråga. Således har man uppjusterat gränsen för att vissa bryggerier med hög kvantitet vill ha kvar stämpeln för att kunna ha kvar sin självbild som ölbryggare med alternativa tankar/metoder. Kvantitetsfrågan är således justerbar.

_________________________________________________________________
Dryckeskultur eller barbari, skribent på Allt om Öl

Siffran ser ut att vara 200 000 hl även för 2012. Min siffra kommer från den mängd som om man producerar mindre än den kan få skattelättnader i många länder inom EU.

http://www.brewersofeurope.org/docs/publications/BED2012.pdf

http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/excise_duties/...

http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/excise_duties/...

Följande definierar i Artikel 4 max mängd man får ha som gräns:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:...

Sedan är det en helt annan sak om man tittar på det som kvalitet. Det finns många stora bryggerier som gör bra öl (Kommer inte på något just nu... Lol ) Sedan finns det många små som inte gör bra öl heller... (Kommer inte på något just nu... Lol )

--
Thomas Nilsson

Men det måste ju finnas någon minimigräns för att få kallas mikrobryggare också? Jag menar, det finns ju många som brygger öl hemma och som kan ge ut ganska stora kvantiteter per år även om de fortfarande är hemmabryggare och inte mikrobryggare. Vissa av de som ställer upp i Enköpings Öppna Mästerskap är väl ganska stora i kvantiteten men är ju inte mikrobryggare. Eller är man hembryggare så länge man brygger på "sin egen mark", så att man i förlängningen kan ha ett stort jäkla gods och brygga supermycket där som man sedan kan kalla hembryggning för att man bor där man brygger?

Sorry för en kanske lite rörig tråd och att jag "tjafsar emot" men jag tycker det är ganska intressant, jag upplever att det börjat gå inflation i mikrobryggeribegreppet under några år nu.

_________________________________________________________________
Dryckeskultur eller barbari, skribent på Allt om Öl

Själv fick jag lära mig något nytt för någon vecka sedan. Min (tidigare) definition på vad som är ett bryggeri visade sig inte stämma. Jag hade för mig att man var tvungen att ha (skatte)upplagstillstånd men det är ej nödvändigt. Så just nu vet jag ej med 100% säkerhet när man faktiskt blir ett mikrobryggeri och inte hembryggare längre.

Anledningen till att jag är intresserad är bl.a. att vi har vår bryggerikarta. Just nu är det åtminstone ett av de "bryggerier" som är listade som skall bort eftersom de är en samling hembryggare och ej ett (mikro)bryggeri.

--
Thomas Nilsson

Men måste man ta bort mikrobryggerier? Kan man inte bara göra en egen definition av mikrobryggerier, eventuellt helt enkelt skapa en lista för hembryggare också, om det inte redan finns, baserad på Svenska Hembryggarföreningen.

_________________________________________________________________
Dryckeskultur eller barbari, skribent på Allt om Öl

Jag ser det som att listan vänder sig mot allmänheten och då blir "bryggeri" en legal fråga. Dvs man skall ha möjlighet att köpa ölet på något sätt.

Det blir liksom lite samma fråga som hembryggarna har kämpat med i många år när det gäller deras SM.

--
Thomas Nilsson

För mig är ett mikrobryggeri ett bryggeri som håller fast vid hanverksmässig produktion. Ett bryggeri som inte fuskar.Kvalité går före kvantitet Ölet bryggs från grunden till den styrka och smak som är avstt för just den öltypen. Man skall ha möjlighet att köpa ölet antigen på puben eller genom Systembolaget. Den EU gräns för ett mikrobryggeri som Thomas anger i sitt inlägg vekar vara rimlig.

Sven-David Svensson
Lund